Gase požar, a ne bude li promjena, 2017. alarmantna

Autor: Marija Crnjak , 15. lipanj 2016. u 07:31
Od 235 tisuća nezaposlenih na Zavodu samo njih 10% prihvatilo sezonske poslove/M. Jurinec/PIXSELL

Nećemo motivirati radnike ako im ne damo veće plaće, što ne možemo dok nas se porezno ne rastereti, kaže J. Lelas iz Hotela Makarska.

Iako je turistička sezona već počela, hrvatski hoteli još nisu pronašli sve sezonce koji su im potrebni za rad u ovoj godini, a ne promijene li se okolnosti na tržištu rada, zakonska regulacija te sustav obrazovanja, situacija će 2017. biti alarmantna.

Upozorili su na to u utorak predstavnici Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) na okruglom stolu o tržištu rada u turizmu, gdje su se uz hotelijere okupili i predstavnici ministarstava turizma i rada, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Hrvatske gospodarske komore. Hotelijeri od države uz ostalo traže fleksibilizaciju tržišta rada, smanjenje poreznih opterećenja, izmjenu školskog kurikuluma te olakšan uvoz radne snage. Zagovaraju tzv. slovenski model uvoza radne snage iz zemalja nečlanica EU prema trenutačnim potrebama. "Od 235 tisuća nezaposlenih na Zavodu, samo njih 10% prihvatilo je sezonske poslove ovog proljeća, a trećina ih prima naknadu za nezaposlene.

Istodobno, tržište rada je nefleksibilno, pada interes za školovanje za zanimanja u turizmu", kazao je Ivica Sabljić, predsjednik UPUHH-a, čiji su predstavnici u proteklom razdoblju prikupili mišljenja i zahtjeve hotelijera. Traže da u prekvalifikacije uđu učenje engleskog, njemačkog i francuskog, interne treninge za nezaposlene, povećanje iznosa stipendija i kvota uvoza radne snage, uvođenje rada preko vaučera i kupona. Žale da im država sufinancira smještaj sezonaca, ili barem smanji porez na smještaj i hranu sezonaca, te regulaciju sustava napojnica po uzoru na neke druge zapadne zemlje. "Možemo gasiti požare, ali mi nećemo motivirati radnike ako im ne damo veće plaće, a to nismo u mogućnosti sve dok nas država porezno ne rastereti.

Promjene trebaju biti strukturne", smatra Joško Lelas iz Hotela Makarska. Predstavnici ministarstava pak poručuju hotelijerima da na vrijeme planiraju potrebe za sezoncima te da se pri uvozu radne snage drže tržišnih uvjeta. Najavljuju mjere koje bi trebale olakšati potragu za radnicima u ovoj, a posebno idućoj godini. "Nemam ništa protiv slovenskog modela, no on je u Hrvatskoj trenutačno neizvediv. Poslodavci moraju jasnije iskazati potrebe za sezoncima i to učiniti na vrijeme.

Cijena radnih mjesta mora biti tržišno određena", istaknuo je Mario Bebić, pomoćnik ministra rada. Božica Lapić iz Ministarstva turizma najavila je da se u suradnji s Ministarstvom rada, HZZ-om i HTZ-om pokreće medijska kampanja popularizacije zanimanja u turizmu. Usto, HZZ u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom pokreće brze programe osposobljavanja za pomoćna zanimanja u turizmu, u koje će se uključiti 1100 osoba, a prvi kvalificirani za te poslove za tržište rada bit će spremni već u srpnju. Razmatraju se i dugoročne mjere, od prekvalifikacije do izmjena regulative u oporezivanju troškova smještaja sezonskih radnika. 

Komentari (2)
Pogledajte sve


Tko vam smeta uvoziti radnike iz EU-zemalja!? Ali nasi hoteljeri u ugostitelji se jos uvijek ponasaju, kao prije nekoliko godina – "hire and fire". Profit je moj a obaveze su drzavne! Kada budete placali radnike kao Talijani, Spanjolci, Francuzi, Slovenci… onda mozete traziti od drzave ustupke. Do tada nista! Preuzmite odgovornost na sebe, organiziraje edukacije i treninge. Koordinirajte se sa kolegama iz Njemacke, Austrije, Svicarske u vezi job-sharinga (ljeto-zima), budite kreativni! Umjesto da vam je uvijek na prvom mjestu, sto drzava moze uciniti za va. Pocmite se konacno ponasati kao odgovorni poslodavci a ne kao gonici roblja.

tko još želi investirati u državi gdje vam je uhljebarina od 55-60 % prihoda, ma tko je lud raditi, ulagati , riskirati za gu.ičare

Tko vam smeta uvoziti radnike iz EU-zemalja!? Ali nasi hoteljeri u ugostitelji se jos uvijek ponasaju, kao prije nekoliko godina – “hire and fire”. Profit je moj a obaveze su drzavne! Kada budete placali radnike kao Talijani, Spanjolci, Francuzi, Slovenci… onda mozete traziti od drzave ustupke. Do tada nista! Preuzmite odgovornost na sebe, organiziraje edukacije i treninge. Koordinirajte se sa kolegama iz Njemacke, Austrije, Svicarske u vezi job-sharinga (ljeto-zima), budite kreativni! Umjesto da vam je uvijek na prvom mjestu, sto drzava moze uciniti za va. Pocmite se konacno ponasati kao odgovorni poslodavci a ne kao gonici roblja.

New Report

Close