Franak najavljuje prosvjede

Autor: Poslovni dnevnik , 31. ožujak 2015. u 22:00
U Franku su iziritirani tijekom pregovora/PIXSELL

‘HNB i Vlada su neozbiljni, napuštamo pregovore’

Udruga Franak u utorak je napustila pregovore o problemu švicarskog franka zbog neozbiljnosti članova radne skupine, zatražila ostavku guvernera Borisa Vujčića te najavila da masovne prosvjede.

Član Udruge Ivan Kontrec istaknuo je da HNB nije dostavio tražene podatke zašto bi konverzija tih kredita u eure ili kune dovela do pada deviznih rezervi, dok Ministarstvo financija nepotrebno odugovlači pregovore. Očito je da ne postoji ni komunikacija među ministarstvima jer se u medijima pojavljuju paralelni modeli koje predstavlja ministar Gordan Maras, a koji nisu bili tema radnih sastanaka, rekao je. U Franku smatraju da je nedopustivo da ključna pregovaračica iz Ministarstva financija nekoliko dana prije novog kruga pregovora napušta radno mjesto i odlazi raditi u Svjetsku banku. "To je dokaz da nije radila u interesu građana nego banaka", optužio je Kontrec.

Dodao je da banke nisu bile u stanju pripremiti model konverzije u euro. Posebno se obrušio na HNB koji je, tvrdi, sastanke slalo "zapisničarke" koje su tvrdile da nemaju mandat davati relevantne informacije. Na izjave guvernera da je upozoravao na rizičnost kredita u franku, iz Udruge kažu da "njegov posao nije da negdje nešto kaže već da spriječi pojavu toksičnih kredita". Stoga traže Vujčićevu ostavku te najavljuju masovne prosvjede od kojih će odustati samo ako im se ispune zahtjevi. Ivan Lovrinović, iz udruge Promijenimo Hrvatsku, poručio je da se HNB ponaša kao država u državi te da je odgovornost središnje banke presudna kao monetarne vlasti i regulatoru banaka. 

Lista zahtjeva

'Stop ovrhama'

Udruga za zadužene u švicarskim francima traži sustavno, dugoročno rješenje uz konverziju kredita u kune po tečaju koji je vrijedio na dan ugovaranja te s kamatom s počtka kredita. Zahtijevaju i povrat preplaćenog novca, zabranu ovrha i deložacija do odluke Vrhovnog suda te određivanje metodologije fiksnog određivanja marži prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close