FOTO: Oružane snage dobile nove helikoptere

Autor: Poslovni.hr/H , 10. kolovoz 2016. u 12:14
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Projekt opremanja obuhvaća ukupno 16 helikoptera i opremu koji su proizvedeni u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu su uvedeni između 2012. i 2015. od kojih je prvih pet helikoptera u 93. zrakoplovnu bazu dopremljeno 30. srpnja ove godine.

Uz nazočnost visokih državnih dužnosnika danas su u vojarni Zemunik predstavljeni novi helikopteri "Kiowa Warrior" u sastavu Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Riječ je o helikopterima iz projekta opremanja OS RH izvidničko – borbenim helikopterima kroz potporu vlade i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane (HRZ i PZO).

Projekt opremanja obuhvaća ukupno 16 helikoptera i opremu koji su proizvedeni u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu su uvedeni između 2012. i 2015. od kojih je prvih pet helikoptera u 93. zrakoplovnu bazu dopremljeno 30. srpnja ove godine.

Na predstavljanju je govorio i ministar obrane Josip Buljević. "Zahvaljujem vladi SAD-a, našem strateškom partneru na ovoj donaciji. Pripadnici Oružanih snaga dobivaju suvremena sredstva, vjerujem da će nas helikopetri potaknuti na nove iskorake. Ono što treba naglasti, ova donacija prestavlja vidljivu potvrdu našeg savezništa. Helikopteri koji danas ulaze u sustav Hrvatske vojske tek su jedna od potpora naših strateških partnera, a ona je dokaz ispravnosti, da sa strateškim partnerima možemo usavršavati naše kapacitete", kazao je ministar obrane Buljević u Zemuniku.

Naveo je da je ukupna pomoć Amerike vrijedna više stotina milijuna dolara. "Gradimo takve snage koje su u savezničkim misijama dale vidljiv doprinos", kazao je Buljević.

Nakon Buljevića, prisutnima se obratila i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, Kolinda Grabar Kitarović. "Opremanje hrvatskog ratnog zrakoplovstva korak je učinjen uz pomoć američkog strateškog savjetnika. Uključivanje helikoptera ima, osim vojne komponente, i političku", kazala je Grabar Kitarović, dodavši da je jedna privrženost Republike Hrvatske NATO-u, kao i nove sposobnosti Oružanim snagama Republike Hrvatske. 

Predsjednica je dodala kako se ne radi ni o kakvom iskazivanju moći, kako to Hrvatskoj spočitavaju susjedi, nego opremanje i modernizaciju Oružanih snaga.

"Sigurnost ne dolazi sama od sebe, niti je besplatna. Moramo nastaviti istim i ubrzanim tempom modernizaciju naših snaga, pa tako i ratnog zrakoplovstva. Dolazak helikoptera u Republiku Hrvatsku dokaz je da je i u vremenima financijske oskudice moguće raditi na modernizaciji", kazala je Predsjednica, dodavši da će Zadar biti matična baza za svih 16 zrakoplova.

Komentari (14)
Pogledajte sve

zm1@

ja napisala da 500000 branitelja ima benificije? daj se nauči čitati. To su osnove. Ako zu pišeš vjerovatno imaš nešto dijonica. Završit ćeš s zgubitkom jer čitanje spada u osnove. Čak i ako imaš neš poklonjeno. A ako slučajno znaš čitati onda ne znam tko obmanjuje.






Hvala bogu…danas ću ispunjena i sa smješkom skupljati boce..život je lijep!!!

trebate biti sretni da možete slobodno u svojoj domovini obilaziti sve kontejnere, a da vam za vrat ne padaju zvončići, OS RH niti najmanje nisu krive za ovakvo stanje u državi, kriva adresa
[/quote]
kako ne bi bila sretna. pa sa 500.000 + branitelja nisam ni mislila da će mi netko braniti da obilazim kontenjere. Mene je više strah kaj će biti kad neće više biti love za kladionice i kampiranje. Ah, vjerovatno će mi se tada zabraniti obilaziti kontenjere jer će neki imati prednost. Do tada samo sretne misli….
[/quote]
morate ili bolje, trebate shvatiti da za vaše probleme nisu krivi niti branitelji, niti OS, vaš problem je što pored investiranja na burzi, vi vjerojatno popodne ili u toku noći, morate sakupljati prazne boce po kontejnerima, znači da loše investirate i za to su vam neki drugi krivi, naravno da oni, koji su se zavlačili u mišje rupe danas moraju pod okriljem noći izlaziti iz svojih skrovišta da bi došli do svoga kontejnera, ali ne vide da su se veliki pacovi, ubacili na veliki nepresušni kontejner državnog proračuna i obilato se goste, dok vi pljucate po OS, koje nemaju ama baš nikakve veze s vašim problemima, da branitelja je bilo 500 000, što ne znači da svi imaju mirovine, invalidnine, povlastice, mogli ste i vi (ukoliko ste bili dobno sposobni) povećati tu brojku na 500 001, danas bi imali za kladionicu ili bi vaša obitelj imala za lampione i cvijeće, sve je to u životu kladionica, burza, loto, znate, nas 197 000 zaigralo je 1995 na kladionici Oluja, netko na pravcu Knina u omjeru 1:10 da će preživjeti, a netko u Zagrebu 10:1
[/quote]

…koliko ste bili dobno sposobni) povećati tu brojku na 500 001, danas bi imali za kladionicu ili bi vaša obitelj imala za lampione i cvijeće… sve rečeno… stari moj veća je tragedija kaj ovih 197.000 šuti i zabilo se u rupe dok cirkusanti dižu šatore i kolo vode. Vi očito ne razumijete koliko je sve to povezano od ministarstva do ministarstva. Nisu na lijepe oči dobivali benificije – tu zdrastvo, mirovinsko, udruge itd itd. Sve je potkrepljeno papirima. I da, ja nisam ništa rekla protiv OS direktno već se referirala na neke druge stvari. I imate pravo treba gledati svoju guzicu a za ostalo koga briga dok ima boca u mom kontenjeru
[/quote].

lanice@
Nevjerojatno je ovo uporno ponavljanje , ovakvih kao Vi, o 500000 branitelja koji imaju ” beneficije” u obliku mirovina , povlastica,…… kad mirovine i naknade primaju tek Hrvi , obitelji pog. i udovice pog. branitelja. E sad , ili totalno neinformirani ( da ne kažem nešto gore) pa lupetate napamet ili ste vrlo dobro upoznati pa namjerno lažete i obmanjujete !


@Moller , radite li za OS RH pa se iz nekog čudnog razloga osjećate prozvanima.
Lanica se očigledno referencira na vodstvo države, koje ne mari za svoje građane, nego radi ustupke stranim lobijima koji nas uskraćuju za milijarde eura trgovinske razmjene, a onda glumataju s tzv. poklonima (za one koji će im služiti kao topovsko meso kada isprovociraju rat).
.

Kao , mi smo proizvodna i izvoznička velesila , tone visokokvalitetnih proizvoda čeka na izvoz , svjetski uvoznici čekaju ko napete puške da im to izvezemo , i onda se nađu neki strani lobiji koji nam to sve onemoguće i skrate nas za milijarde i još nam daju helikoptere i to američke , eh da su bar ruski onda bi sve bilo u redu i ne bi bili ničije topovsko meso! Eh , nije lako živjet u teorijama zavjera .

New Report

Close