FOTO: “Bidenov dolazak važan za povratak SAD-a u ovaj dio svijeta”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. studeni 2015. u 14:50
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Biden i Tusk su počasni gosti izvanrednog summita Brdo-Brijuni, strateškog dijaloga predsjednika jugoistočne Europe.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je u srijedu kako je dolazak američkog potpredsjednika Joea Bidena u Hrvatsku na summit zemalja jugoistočne Europe vrlo važan događaj i povratak SAD-a u ovaj dio svijeta.

"Svakako je vrlo važan događaj dolazak američkog potpredsjednika u Hrvatsku. Mislim da Amerika nikad nije izgubila interes, mi surađujemo vrlo kvalitetno i dobro godinama. Ovaj dio svijeta sigurno nije takav kakav je bio u vrijeme ratova u JI Europi…. Interes za stabiliziranje jugoistoka Europe i suradnju u ovom dijelu Europe je uvijek postojao, a ovo je samo potvrda", rekla je Pusić u izjavi za televiziju N1.

"Geopolitički smo takav prostor, a RH je čvrsti američki saveznik i u tom smislu surađujemo usko godinama, to je tradicinalno savezništvo, međutim hrvatski prvi interes je stabiliziranje neposrednog okruženja…", kazala je ministrica.

Po njezinim riječima, Bidenov posjet je dogovoren prije nego što se zakomplicirala situacija u svijetu.  Pusić je rekla da  je situacija opasna ne samo za ovaj dio snego i cijeli svijet nakon pariških terorističkh napada te turskog rušenja ruskog zrakoplova.
 

Govoreći o summitu zemalja jugoistočne Europe koji se danas održava u Zagrebu, kazala je da će na njemu dominirati teme teme napetosti između Turske i Rusije, izbjeglička kriza, opasnost od terorizma i suradnja u regiji.

Na pitanje hoće li se SAD jače uključiti u stabilizaciju ovih prostora zbog BiH, odnosno zbog pojačane opasnosti od terorizma, Pusić nje naglasila da je Hrvatska uvijek imala BiH kao jednu od ključnih tema. "Zato smo i inicirali promjenu politike EU prema BiH, i to će sigurno također biti tema."
 

Upitana koliko je RH angažirana u savjetodavnom ili političkom savezništvu s NATO-om i EU-om, ministrica je rekla da je Hrvatska dio tih organizacija i da je uključena u sve njihove rasprave. 

Pusić je istaknula da je Hrvatska od početka uključena u globalnu borbu protiv Islamske države. "Hrvatska je uključena od početka u koaliciju za borbu protiv terorizma, i prije francuske tragedije, a sad to postaje još važnije."

Sudionici skupa stigli na Pantovčak

 Američki potpredsjednik Joe Biden, čelnici zemalja procesa Brdo-Brijuni, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i austrijski predsjednik Heinz Fischer stigli su srijedu iza podneva na Pantovčak gdje su ih dočekali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor, čelnici zemalja koje su pokrenule tu regionalnu inicijativu.

Biden i Tusk su počasni gosti izvanrednog summita Brdo-Brijuni, strateškog dijaloga predsjednika jugoistočne Europe, inicijative pokrenute 2013. kako bi se kroz reforme i približavanje Europskoj uniji promicale regionalna suradnja, rješavanje otvorenih pitanja i daljnja stabilizacija europskog jugoistoka.

Uz drugog čovjeka SAD-a, Tuska i Heinza Fischera, na izvanredni skup u Zagreb su stigli predsjednik Albanije Bujar Nishani, tročlano predsjedništvo BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, predsjednik Makedonije Đorge Ivanov te predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Redoviti godišnji sastanak procesa Brdo-Brijuni održan je u lipnju u Budvi u nazočnosti Fischera, a ovaj izvanredni summit je svojevrsni dijalog ne samo regije jugoistočne Europe i EU-a već i SAD-a, koji se preko Joea Bidena nakon godina "apstinencije" vraća na ove prostore.

Osim uobičajenih tema vezanih uz integraciju regije unutar euroatlantskog okvira, Bidenov dolazak sugerira da će na summitu, kao i u odvojenim razgovorima s predsjednicom Grabar-Kitarović i Tuskom naglasak biti stavljen na migrantsku krizu bez presedana, sigurnosna pitanja i borbu protiv terorizma u svjetlu sukoba na Bliskom istoku i pomalo zaboravljenoj Ukrajini te energetiku.

Bidenov posjet dolazi u trenutku kada su u regiji, opterećenoj nezavidnom gospodarskom situacijom, porasle napetosti zbog velikog priljeva izbjeglica te žučljivom raspravom u SAD-u oko prihvata sirijskih izbjeglica nakon krvavih napada u Parizu u organizaciji džihadista Islamske države (IS).

Grabar-Kitarović smatra da summit  dolazi "u pravo vrijeme", a nazočnost američkog potpredsjednika govori o nastojanju SAD-a da se više nego dosad uključi u raspravu o sigurnosti, terorističkoj prijetnji i rizicima u ovom dijelu Europe.

Potpredsjednik Biden je najviši američki dužnosnik koji dolazi u Hrvatsku otkako je Barack Obama na čelu Sjedinjenih Država. 

Izvor na Pantovčaku je nakon potvrde Bidenovog dolaska kazao da "Washington, svjestan izazova s kojima se suočava jugoistočna Europa, želi pridonijeti da se neki od tih gordijskih čvorova riješi".

Ostaje za vidjeti koliko će taj poznatavelj istočne Europe, koju redovito posjećuje od 70-godina prošlog stoljeća, i diplomatski veteran biti uspješan.

Uoči skupa kojeg prate posebne mjere sigurnosti, Grabar-Kitarović također je istaknula da se Hrvatska i Slovenija osjećaju moralno obveznima da sadašnji trenutak iskoriste za jaku potporu reformskim procesima u zemljama regije koje ih vode u euroatlantske organizacije.

Inicijativu godišnjeg okupljanja predsjednika država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja Unije pokrenuli su 2013. Pahor i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Dijalog u tom formatu počeo je u Zagrebu 1. srpnja 2013., na dan kada je Hrvatska ušla u EU, a nastavljen je u srpnju iste godine na Brdu kod Kranja skupnim sastankom s predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel bila je gošća summita u Dubrovniku 2014.

Komentari (1)
Pogledajte sve

U hotelu se konzumirala hrvatska kuhinja, pila su se slovenska vina, vjerojatno je aperitiv bila
srpska šljivovica, na kraju se pila bosanska kafa, a sudionicima su za put spakirali malo bureka
sa sirom ………

Meni se čini, da se Predsjednica malo zjačala, a poseban problem predstavljao je kostim
pogrešno krojen u dijelu rukama, koji je trebao prikriti obujam prsnog koša……
Frizura nemarno opuštene tinejđerke, i lepršavih uvojaka……..izgledala je ko perika na glavi…..

Ostale dijelove sastanka nisam primjetila…./ niti svrha mi nije jasna/.

New Report

Close