Fitch povećao izglede za Hrvatsku na stabilne

Autor: Poslovni dnevnik , 29. siječanj 2017. u 21:59
Prvi pozitivan pomak kod Fitcha od 2003. godine/D. J./PIXSELL

Povećanje izgleda agencija je obrazložila smanjenjem proračunskog deficita.

Agencija Fitch zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što predstavlja prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga od 2003. godine.

Postojeći investicijski rejting, navode iz te agencije, uravnotežuje snažna strukturna obilježja zemlje, među kojima su pokazatelji razvoja ljudi i upravljanja, sa istodobno slabim potencijalom za rast, visokim javnim i privatnim dugom te vanjskim ranjivostima. Povećanje izgleda za hrvatski rejting Fitch je obrazložio smanjenjem proračunskog deficita na procijenjenih 1,8 posto BDP-a u 2016., što je, kako ističe, znatno manje od 2,6 posto deficita koji se prvotno planirao.

Iz agencije ističu da je dijelom to poboljšanje ciklično, kroz bolji od očekivanja rast prihoda i slabiju od očekivanja kapitalnu potrošnju. No, i nominalno zamrzavanje potrošnje tijekom godine također je pomoglo ograničiti deficit. Rezultat toga je primarni suficit koji je doveo do smanjenja javnog duga na procijenjenih 84,8% BDP-a.  U agenciji očekuju da će deficit opće države ostati na otprilike 2 posto BDP-a u nadolazećem razdoblju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close