Fer plaće mogu zaustaviti odljev radnika

Autor: Marija Brnić , 27. rujan 2016. u 16:23
Jasenka Vukšić, Sindikat graditeljstva Hrvatske/PIXSELL

I sindikat i poslodavci složni: treba podići osnovicu plaća i ugledati se na Njemačku.

Samo fer plaće i fer cijene u graditeljstvu mogu zaustaviti odljev radnika i razvoj građevinskog sektora, zajednički su jučer upozorili Sindikat graditeljstva Hrvatske i HUP-ova Udruga poslodavaca graditeljstva. Predsjednica SGH-a Jasenka Vukšić zatražila je dosljednu primjenu kolektivnog ugovora za graditeljstvo i da njime utvrđena cijena rada bude dio cijene u javnoj nabavi.

Time bi se, kaže, izbjegla nelojalna konkurencija i rad na crno, a prvi preliminarni razgovori o tome već su obavljeni u Ministarstvu rada. Radnici u tom sektoru, iz kojeg ih je posljednjih godina u druge zemlje otišlo 50 tisuća, potplaćeni su i umjesto minimalne trebaju im se isplaćivati plaće dogovorene kolektivnim ugovorom, istaknula je.

Za dosljednu se primjenu tarifa iz kolektivnog ugovora zalaže i predsjednik HUP-UPG-a Mirko Habijanec, koji rješenje za zaustavljanje odlaska u inozemstvo vidi, osim u povećanju osnovice plaća u graditeljstvu, i u uvođenju radničkog dioničarstva, kojim bi radnici dijelili dobit tvrtke. Sve dok se plaće u graditeljstvu ne približe barem na 50 posto njemačkog prosjeka, stanje u tom sektoru bit će teško, a sada je, kaže Habijanec, taj omjer jedan prema tri i jedan prema četiri. 

Komentirajte prvi

New Report

Close