Fakin: zajednička je nabava Vargina ideja

Autor: Marija Crnjak , 23. listopad 2014. u 22:00
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Hrvatski ministar Siniša Varga nije želio govoriti o detaljima.

Dok su u proteklih nekoliko dana srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ravnatelj Slovenskoga zavoda za zdravstveno osiguranje Samo Fakin vrlo jasno javnosti potvrdili da razmatraju ideju zajedničke nabave lijekova na razini triju država, hrvatski ministar Siniša Varga, čija je to navodno ideja, nije želio govoriti o detaljima.

Ministarstvo je u kratkoj objavi potvrdilo kako je ministar Varga sa srpskim ministrom Lončarom razgovarao o različitim oblicima moguće suradnje među državama, no kako je bila riječ tek o prvom susretu dvojice ministara, te nikakvi dogovori nisu postignuti. Samo Fakin jučer nam je rekao da je inicijativa o objedinjenoj nabavi lijekova došla od samog Varge, još dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

"Cilj je postići niže cijene nekih lijekova na temelju većeg tržišta", objasnio je Fakin dodajući da treba još ispitati sve pravne i organizacijske aspekte pothvata. U međuvremenu doznajemo da bi u objedinjenu nabavu mogle eventualno Slovenija i Hrvatska, ali ne i Srbija jer nije članica Europske unije. Također, ako ikad dođe do realizacije, bit će izazov uskladiti rokove plaćanja lijekova, koji u Hrvatskoj premašuju nekoliko stotina dana. "U Sloveniji se lijekovi plaćaju u roku od 30 dana. Nisam upoznat s rokovima plaćanja u Hrvatskoj", kazao nam je Fakin.

Komentirajte prvi

New Report

Close