Evo što donosi prijedlog novih trošarina na aute

Autor: Poslovni.hr , 04. studeni 2016. u 08:51
Foto: Thinkstock

Ali najviše bode u oči poskupljenje najjeftinijih automobila na tržištu poput Dacije Sandero i Logana, koje si prosječan Hrvat možda i može priuštiti.

Nova je Vlada u nacrtu prijedloga Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, koji se donosi u paketu s izmjenama Zakona o PDV-u kojim će se vratiti mogućnost odbitka PDV-a za kupnju i troškove automobila poduzetnicima, odlučila promijeniti trošarinski sustav oporezivanja automobila.

Intencija je, kako piše u prijedlogu, da se na one automobile koji manje zagađuju plaćaju manje trošarine, ali prema izračunu nove formule kojom bi se i dalje za nove i rabljene automobile iz unosa trošarine plaćale na osnovnu cijenu uvećanu za PDV (25%) prema dva kriterija – prema vrijednosti vozila i prema ispuštanju CO2 – ne čini se baš tako, piše Večernji list.

Prije svega zbog toga što bi poskupjeli automobili koji ispuštaju relativno malo CO2, primjerice dizelski Renault Megane s 95 g/km CO2 bio bi 2421 kunu skuplji, kao i slični automobili s usporedivim motorom poput VW Golfa ili Škode Octavije, kao i relativno “čisti” benzinci poput Mazde3 ili Fiata 500.

Ali najviše bode u oči poskupljenje najjeftinijih automobila na tržištu poput Dacije Sandero i Logana, koje si prosječan Hrvat možda i može priuštiti. Trošarina na Logan koji ispušta 130 g/km CO2 i koji sada do registracije stoji 70.900 kuna poskupjela bi 5195 kuna. U isto vrijeme superluksuzni sportski BMW X6M sa 575 KS i ispustom CO2 od 258 g/km pojeftinio bi 111.601 kn zbog manje trošarine.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Inače, Vlada je desničarska, dakle zastupa kapital tj. krupni kapital. Nije “nelogičnost”. Treba dobro sve dobro uposliti…i siromašne.


idem zvati pernara odmah da da neki intervju na tu temu. nije bio u medijima već 13 sati…zabrinut sam.

Haha, dobar! 🙂

je.bo maj.ku, a ja baš htio kupiti daciu..sad neću moći. tko je kriv? izbjeglice ili političari ili iluminati ili chemtrailsi?? idem zvati pernara odmah da da neki intervju na tu temu. nije bio u medijima već 13 sati…zabrinut sam.

mnogo je to.. da nije neki kamion?

New Report

Close