“Europski su investitori jako uplašeni”

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2017. u 10:21
Foto: Thinkstock

Rukovoditelj makroanaliza u danskoj Saxo banci Christopher Dembik na zagrebačkoj je konferenciji govorio o ključnim događajima koji utječu na investicije u 2017.

Rukovoditelj makroanaliza u danskoj Saxo banci Christopher Dembik na zagrebačkoj je konferenciji govorio o ključnim događajima koji utječu na investicije u 2017., a za Večernji list detaljnije je proanalizirao hrvatske pozicije.

Kako vidite dugoročnu perspektivu za investicije u Hrvatskoj ?

Najveći je problem što se zemlja identificirala kao investicijska destinacija za turizam, a s turizmom postoji dvostruki problem. Prvo, jako ste ovisni o brojnim faktorima rizika; uzmite samo mogućnost da se dogodi teroristički napad. Drugo, nije se dobro osloniti samo na jedan sektor ako želite diverzificirati investicije. No, nije lako ni pokrenuti novu industriju od početka i biti konkurentan. Mislim da se Hrvatska i Balkan previše oslanjaju na investicije iz EU; trebali biste se više orijentirati na Kinu i Bliski istok jer su to zemlje koje su spremne i izgubiti novac, kladiti se i preuzeti rizik, imaju dovoljno novca da to mogu. Europski su investitori jako uplašeni, ulagat će samo u lake mete kao što je turizam. Oni nisu izbor ako tražite ulagače u druge sektore, kao što su energija; dugoročno obnovljiva, a kratkoročno transport nafte, te infrastuktura; aerodromi, luke, željeznice…
No, kod strateških ulaganja, najbolja je opcija da glavni investitor bude iz Hrvatske ili da je to država s udjelom 51:49. Jer, da bi napredovala, zemlja mora upravljati svojom infrastrukturom, ne smije je prepustiti strancima.

Je li Hrvatska uopće zanimljiva Dancima kao investicijska destinacija? 

Danci tradicionalno ulažu u njemački krug zemalja, uključujući Austriju, malo u Francusku i ponešto u Srbiju. Nisu ulagali puno u turizam, a i kad jesu, traže nove destinacije poput Afrike. Investiraju u sjevernu Europu u nove tehnologije, fintech….

Zašto je Saxo banka uopće tu? 

Jer je novo tržište. Privučena je i velikim bankarskim igračima. Imate mnogo banaka, ali  tradicionalno su najviše u retailu, a mi nudimo neto drugo, nišu za investicije. Od 60 do 70 posto naših klijenata dolazi iz financijske industrije, to su „visokovrijedni“ pojedinci koji već poznaju biznis.

Cijeli intervjupročitajte ovdje.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Hrvatska i Balkan previše oslanjaju na investicije iz EU; trebali biste se više orijentirati na Kinu i Bliski istok jer su to zemlje koje su spremne i izgubiti novac, kladiti se i preuzeti rizik, imaju dovoljno novca da to mogu. Europski su investitori jako uplašeni, ulagat će samo u lake mete kao što je turizam. Oni nisu izbor ako tražite ulagače u druge sektore, kao što su energija; dugoročno obnovljiva, a kratkoročno transport nafte, te infrastuktura; aerodromi, luke, željeznice…

Da, ti “Saxonci” su poznati katastroficari. Ne znam ni jednom da su izdali pozitivno mišljenje.
Treba znati da nisu nikakva banka nego vlasnici trgovačke platforme i kao takvima im odgovara volatilnost tržišta radi ubiranja novca na transakcijama.

A sad, zašto naši zovu ove kante a ne prave stručnjake to je već drugi par rukava. ..

Sad na kraju teksta nismo saznali, što je Rusu ponuđeno….koje DVIJE parcele ili jedna
od 300.000 m2 u zamjenu za Saplunaru..?

New Report

Close