Europske dionice rasle uoči sastanka G7

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. svibanj 2013. u 16:11
Epa

Ulagači se nadaju da će se na sastanku skupine G7 odlučitii da će središnje banke nastaviti poticati gospodarski rast.

Europske dionice u petak su ponovno porasle, poduprte dobrim poslovnim rezultatima proizvođača čelika ArcelorMittala i telekomunikacijske grupe BT, te očekivanjima uoči sastanka skupine G7 da će središnje banke nastaviti poticati gospodarski rast.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,22 posto na 6.607 bodova, frankfurtski DAX za 0,33 posto na 8.289 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,27 posto i iznosio 3.939 bodova.

Ulagači očekuju govor američkog guvernera Bena Bernankea i sastanak ministara financija skupine G7 u potrazi za znakovima mogućih daljnjih mjera poticanja gospodarstva.

Očekuje se da će predsjednik američkog Fed-a ostaviti otvorena vrata mogućoj daljnjoj kupovini obveznica.

Optimizam ulagača povećali su i podaci specijalizirane tvrtke Thomson Reutersa za informacije o fondovima Lipper koji su pokazali da su američki fondovi u tjedan dana do 8. svibnja uložili dodatnih 213 milijuna dolara u europske dionice, što je najjači priljev u gotovo četiri mjeseca.

Skok burzovnih indeksa u petak poduprli su i dobri poslovni rezultati kompanija. Najveći svjetski proizvođač čelika ArcelorMittal dobio je tako na vrijednosti 6,3 posto a telekomunikacijska grupa BT 11,7 posto.

Cijene dionica francuskog proizvođača automobila Renaulta porasle su 2,6 posto nakon što je njegov partner Nissan Alliance izvijestio o skoku tromjesečne dobiti zahvaljujući slabijem jenu.

Za ostale europske tvrtke, međutim, slabi jen loša je vijest jer čini izvoz manje konkurentnim. "Slabi jen loša je vijest za njemačke izvoznike čija bi konkurentnost mogla oslabiti. Također uočavamo pritisak na marže u Njemačkoj zbog povećanja plaća, što bi moglo naštetiti tim kompanijama", rekao je Emmanuel Cau, strateg iz banke JP Morgan.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 2,93 posto 14.607 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close