ESCO koče zakoni, ne novac, a među energetskim certifikatima nužna hitna selekcija

Autor: Saša Paparella , 29. listopad 2014. u 22:00
Vlasta Zanki, Nediljko Rojnica, Damir Grgorović i Dražen Breglec/ Grgur Žućko/PIXSELL

HEP ESCO dosad je proveo 60 projekata, koji su donijeli 65 milijuna kuna uštede. Nikome ne prodaju tipska rješenja.

Upoznajte svoju potrošnju, definirajte ciljeve i postavite alarme koji će vas upozoriti da ste izašli iz okvira.

Prvi korak je energetski pregled zgrada i procesa, potom uvođenje sustava upravljanja energijom. Istaknuo je to u svojoj prezentaciji Mladen Bešević iz Riteha, napomenuvši da su potencijali tržišta 2,2 mlrd. kuna, i to prema konzervativnoj procjeni. Napomenuo je da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima dovoljno slobodnih sredstava. Nela Jantol iz Petrola predstavila je naftno-trgovačko kompaniju kao energetsko društvo budućnosti.

Petrol je u Zagrebu otvorio svoj Centar za energetska rješenja, koji "provodi energetsku obnovu po mjeri klijenata". Hrvatsku filijalu slovenske tvrtke GGE predstavio je njezin direktor Dražen Breglec, koji je nazočne upoznao sa znatnim mogućnostima uštede energije. "Nismo trgovci, ne želimo nikome ništa uvaliti. ESCO poduzeća više se ne smiju stigmatizirati kao gramzljiva, niti država kao škrta", rekao je Breglec. Požalio se na nisku razinu educiranosti klijenata, uključujući i privatni sektor.   Na panel diskusiji Vlasta Zanki istaknula je kako je HEP ESCO dosad proveo 60 projekata, koji su donijeli 65 milijuna kuna uštede te je naglasila da nikome ne prodaju tipska rješenja.

"Godinama je bilo rupa u zakonu, pa je pogodnosti koristio samo privatni sektor", rekla je. I drugi su se složili da problem nije u finacijama, nego u zakonima. Nediljko Rojnica iz PBZ-a napomenuo je da se ta banka prva uključila u projekte energetske učinkovitosti. Spomenuo je primjer stambenih zgrada u kojima je jedino osiguranje novac iz pričuve, bez drugih jamstava. Damir Grgorović iz tvrtke Rudan objasnio je ESCO model u kojem tvrtka preuzima u cijelosti odgovornost za uštede i upravlja infrastrukturom te ulaže vlastiti kapital.

Marko Rašić iz startupa Thornium Software predstavio je aplikaciju za ubrzanje cijelog procesa te se pohvalio da je u samo tjedan dana tu platformu već počelo koristiti stotinu korisnika. Svi su se složili da samo najveći korisnici mogu odgovoriti zahtjevima ESCO modela te da je nužan razvoj institucija koje će uvesti neke garancijske mehanizme. I oko izdavanja eneretskih certifikata na tržištu se stvorila bespoštedna borba pa se, kako je rekao Breglec, stvorio golem postotak certifikata koji su postali jeftini, ali ne odgovaraju standardima. "Nužno je napraviti selekciju na tržištu, inače srljamo u sunovrat", istaknuo je. 

Komentirajte prvi

New Report

Close