Erste banka kupuje upravnu zgradu i hale propalog Finaga

Autor: Suzana Varošanec , 18. siječanj 2019. u 09:16
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Sve nekretnine prodane su na 3. e-dražbi za 25% procijenjene vrijednosti, a većinu je kupila Erste banka, potvrđuje stečajni upravitelj.

Šoping' Erste banke glavni je razlog efikasnosti stečaja propalog garešničkog proizvođača opeka Finaga. Stečajni vjerovnici (bez razlučnih) potražuju oko 38 mil. kn, no sve su nekretnine pod razlučnim pravima banaka.

Prva u redoslijedu upisa je Erste, a odlučila se u vlasništvo preuzeti glavne objekte. Zanimljivo, ovdje nije riječ o formi tzv. izjave o prijeboju po Stečajnom zakonu, nego uplati kupovnine, što je navodno povoljnije jer će tako steći nekretnine, te nakon njezine uplate i podmirenja troškova – i novac.   Uz Erste novi vlasnik postaje i Magic-Mont iz Garešnice koji je kroz zakup jednog objekta dužnika s 10-ak radnika organizirao proizvodnju montažnih hala.

Potvrđuje to stečajni upravitelj Finaga Vinko Ljubičić te pojašnjava: "Sve nekretnine prodane su na 3. e-dražbi za 25% procijenjene vrijednosti, a većinu je kupila Erste banka. TS joj je već dosudio upravnu i poslovnu zgradu Finaga te proizvodnu halu za opekarske proizvode, a ona sad treba uplatiti razliku iznosa jamčevine i izlicitirane cijene. Najviše će iskeširati za halu, za koju njezina ponuda – i u ovom slučaju jedina važeća, iznosi 1,865 mil. kn. Kako je uplatila 746.000 kn jamčevine, još treba uplatiti 1,119 mil. kn razlike.   

Na naš upit, iz Erstea navode da nemaju običaj otkrivati detalje poslovnog odnosa s klijentom, te dodaju:  "Kao vjerovnik nastojimo uvijek dogovorno postići dogovor oko povrata kredita, no u slučajevima gdje to nije moguće mora se posegnuti i za prisilnom naplatom. Banka tada sudjeluje kao i svaki drugi razlučni vjerovnik ili ovrhovoditelj te u slučaju da dug ne bude podmiren, dolazi do unovčenja imovine na kojoj postoji razlučno pravo".

U određenim slučajevima, naime, Erste sudjeluje na javnim dražbama, i iako se ne radi o preferiranom načinu naplate, ponekad i naplaćuje dio svojih potraživanja kroz stjecanje imovine, pri čemu se kroz takvo stjecanje smanjuje dug dužnika. "Naravno, radi se o stjecanju na javnoj dražbi na kojoj mogu sudjelovati i drugi zainteresirani ponuditelji te o postupku prisilne naplate u ingerenciji suda, kako je to predviđeno zakonima", zaključuju.  U tijeku je inače i zadnja e-dražba na kojoj se prodaje preostalih 6 poljoprivrednih površina. Početna cijena je 1 kn, ali što slijedi ako se sve prodaju, pitanje je koje muči upravitelja. Kaže da stečajne prakse nema, a zakonom to nije riješeno.    

Komentirajte prvi

New Report

Close