Energetska obnova slaba šansa

Autor: Poslovni dnevnik , 16. siječanj 2015. u 11:54
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Stagnacija broja odobrenja za građenje ne daje nadu u oporavak.

U studenome 2014. izdana su 572 odobrenja za građenje, što je 6,8% manje nego u listopadu 2014. te 19,4% manje nego u studenome 2013.

Na godišnjoj je razini broj odobrenja bio znatno niži i kod izdanih odobrenja za zgrade (20,1%) i kod odobrenja za ostale građevine (16,1%). Dubinu krize u stanogradnji oslikava činjenica da predviđeni broj stanova i njihova korisna površina u 11 mjeseci 2014. predstavlja tek trećinu stanova i površine iz odobrenjima iz istog razdoblja 2007., upozoravaju iz HGK Stagnacija broja odobrenja za građenje još ne pruža dovoljno argumenata za nadu da bi se uskoro mogli preokrenuti negativni trendovi. Mogućnost ublažavanja situacije nazire se tek iz porasta predviđene vrijednosti građevinskih radova, posebno kad je riječ o ostalim građevinama. No, bit će teško intenzivirati investicije javnog sektora.

 

48posto

smanjio se sektor graditeljstva u cjelini u odnosu na 2009.

EU fondovi mogli bi potaknuti pripremu projekata u gospodarstvu, što bi onda utjecalo i na dinamiziranje izdavanja odobrenja za građenje u 2015. "Dio obveza prema EU odnosi se na provedbu programa energetske obnove. Ovdje leži šansa za oporavak sektora graditeljstva, što će biti teško postići imajući na umu umanjeni kapacitet graditeljstva, jer dostupni podaci pokazuju da se sektor graditeljstva u cjelini smanjio za oko 48% u odnosu na siječanj 2009. No, bez obzira na to, treba pričekati proljetne statističke pokazatelje za donošenje pozitivnih ili negativnih ocjena", komentirao je Damir Percel, direktor Sektora za graditeljstvo HGK. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Energetska obnova

Ma koja energetska obnova ?

Radi se o imenu za novoizmišljeni porez.

Radi se o novoj pljački stoke sitnog zuba.

Njihovi svi projekti uvijek računaju kao da mi grijemo naš Dom 100 %.

Oni nikad ne računaju da mi stalno maximalno štedimo ,
da gotovo nikada ne grijemo :
garažu , šupu , hodnik , garderobu , tavan , špajzu , vježbaonicu ,podrum….

I kada sve zbrojite i oduzmete dođete do toga da je to opet novi bezobrazno veliki porez koji nam hoće uvesti naše gulikože.

Prošlo je vrijeme kad je država otvarala tvornice.

vi izgleda živite u nekom svom svijetu – ta gdje sam ja ikakvom naznakom spomenuo da bi država trebala otvarati tvornice?!

ja bih rekao – prošlo je vrijeme kad su “državni” hdz-sdp antiekonomisti šikanirali tvornice, samo to oni, a još više birači – ne mogu shvatiti.

ne treba tvornicama nikakvo “državno otvaranje”, nego treba prekid državne presije, porezne presije, i presije od “privatiziranog” pravosuđa, koja sprječava privatnike da otvaraju tvornice.

nigdje u svijetu gdje vladaju ikakvi zakoni ekonomije nije unosnije mlatiti pečatima po rješenjima o ovrhama ili naplaćivati parking nego proizvoditi bilo kakav proizvod koji opstaje na tržištu.

kod nas je proizvodnja ubijena na razini procesa, divljim poreznim silovanjem i još divljijim silovanjem od “privatnog” pravosuđa, koje onemogućuje naplatu, onemogućuje ugovor kao stvarno sredstvo zaštite definiranog poslovnog odnosa, i onemogućuje elemetarnu zaštitu privatnog vlasništva i jasnoću vlasničkog odnosu.

tvornicama ne treba nikakva država da ih potiče, njima treba država koja će bar elemementarno funkcionirati i prekinuti s poreznim nasiljem.

@ kalendar

Smislite što ćete se proizvoditi, kome ćete to prodati, kako ćete biti bolji od konkurencije i kako ćete prodano naplatiti. Zaposlite samo nekoliko ljudi, ne treba to biti veliki pogon.

Vi ste jako pametan. A gdje će te to proizvoditi?

Koliko ja znam proizvodi se obično proizvode u tvornici, postrojenju.

Kome će to prodati? Nikome, jer 50 % Hrvata ne radi, a ostali dobivaju mirovine što umirovljeničke, što braniteljske, što povlaštene.

Ostatak pametnih mladih ljudi je otišao vani raditi.
Kako biti bolji od konkurencije?
Otići van gdje su uvjeti rada i investiranja puno bolji i bolje se zaradi s puno manje rada nego u Hrvatskoj. Dosta je imati znanje.

Ja bi Vam preporučio da ne ulazite u posao, jer ako ne znate kako naplatiti….

Nije dovoljno imati ideju i dobar proizvod.

trebaš imati i tržište.

Evo ideje. Preporučam da netko osniva tvrtku za naplatu dugova.

Ne treba puno zaposlenika, 2-3 prvaka u karateu.

Koliko vidim velika je potražnja na ovrhama.

Tako se neće plaćati novac poreznih obveznika na policiju, a poduzetništvo će procvasti

New Report

Close