Ekonomski smo slobodniji, no još uvijek smo loši

Autor: Poslovni dnevnik , 28. siječanj 2015. u 13:56
Ispred Hrvatske su Makedonija, Albanija i Crna Gora, a iza Srbija, Slovenija i BiH/FOTOLIA

Hrvatska je na 81. mjestu od 178 zemalja, no u regiji ispod prosjeka.

Hrvatska je na 81. mjestu od 178 zemalja prema kriterijima ekonomske slobode, pokazuje indeks što ga objavljuje The Heritage Foundation u suradnji s Wall Street Journalom.

Ima 61,5 bodova, što je za 1,1 bod bolje nego lani, a smještena je u grupu "umjereno slobodnih". Pomak prema lani odražava poboljšanja u kategorijama pet od 10 ekonomskih sloboda, uključujući slobodu od korupcije, fiskalnu slobodu te slobodu rada. I dalje zaostajemo u odnosu na druga gospodarstava u nastajanju u regiji, pa smo ispod regionalnog prosjeka.

Minusi su nam sudstvo, visoka razina korupcije u poslovanju, obrazovanju i državnoj službi. Kad je riječ o regiji, Makedonija je na 53. mjestu, Albanija na 63., Crna Gora na 66. mjestu, Srbija na 90., Slovenija na 88., BiH na 97. Mađarska je na 54. mjestu. U skupini ekonomski slobodnih su Hong Kong, Singapur i Novi Zeland. U Europi je jedina ekonomski slobodna zemlja Švicarska.

Komentari (1)
Pogledajte sve

alarmantni-podaci

gdje-je-nestalo-60-tisuca-radnika

Više od 60.000 ljudi u posljednjih godinu dana nestalo je s popisa aktivnih osoba, odnosno onih koji rade ili traže posao: od travnja 2014. godine naovamo u Hrvatskoj istovremeno pada i zaposlenost i nezaposlenost.

Takav trend, upozoravaju stručnjaci, potpuno je nelogičan, jer kada pada zaposlenost obično raste broj prijavljenih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i obrnuto.

http://danas.net.hr/hrvatska/alarmantni-podaci-gdje-je-nestalo-60-tisuca-radnika

SDP Kukuriku vlada frizira podatke i tvrdi da nam je bolje nego što je.

New Report

Close