EK snizila prognoze, no ne mijenjamo smjer

Autor: Poslovni dnevnik , 05. svibanj 2013. u 21:59
Od 2008. godine gospodarske aktivnosti su se smanjile za gotovo 12 posto, tvrde u EK/FOTOLIA

Za promjenu trenda potreban je zaokret u politici, a toga nema, tvrdi oporba.

Europska komisija u petak je snizila prognoze i očekuje pad hrvatskog gospodarstva za jedan posto u ovoj godini, a sljedeće godine tek neznatni rast 0,2 posto.

Stopa nezaposlenosti mogla bi dosegnuti 19,1 posto te iduće godine 20, 1 posto. U odnosu na zimske prognoze, u proljetnim je EK pesimističnija. Naime, u veljači je Komisija predvidjela u Hrvatskoj pad od 0,4 posto u ovoj godini te nezaposlenost od 15,8 posto. Prema novim projekcijama, deficit bi se ove godine mogao povećati na 4,7 posto, a javni dug dosegnuti 57,9 posto."Od 2008. godine kada je hrvatsko gospodarstvo ušlo u recesiju, gospodarske aktivnosti su se smanjile za gotovo 12 posto", navodi se u dokumentu Komisije.

Ni domaće analitičare ni oporbu nije iznenadilo smanjenje prognoza. Oporbeni političari ističu da je za promjenu negativnih trendova nužan zaokret u ekonomskoj politici, a premijer najavljuje upravo suprotno – da Vlada ne namjerava mijenjati smjer. S druge strane vladajući ostaju pri svojim brojkama. Ministar financija Slavko Linić čvrsto vjeruje da će na krilima državnih investicija  bruto domaći proizvod (BDP) u ovoj godini porasti za 0,7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close