EK: Danska, Irska i Hrvatska jedine smisleno planirale

Autor: Ante Pavić , 24. travanj 2014. u 22:00
Čak 13 zemalja moglo bi biti kažnjeno zbog donošenja nekvalitetnih planova

Njemačka, Švedska, Finska i većina zemalja srednje i istočne Europe donijele nekvalitetne planove. Luksemburg se oglušio.

Hrvatska je u planiranju i provedbi mjera energetske učinkovitosti postala jedan od rijetkih odlikaša Europske unije i zadaću donošenja planova shvatila je prilično ozbiljno.

Gotovo sve zemlje EU donijele su razočaravajuće akcijske planove o energetskoj učinkovitosti, uz tri svijetla izuzetka: Dansku, Irsku – i Hrvatsku, pokazuje prvo izvješće o provedivosti planova o smanjenju emisije ugljičnog dioksida i dostizanju ciljeva o energetskoj učinkovitosti do 2020. Izradila ga je Koalicija za uštedu energije koja okuplja 150 kompanija i 400 udruga EU.  "Danska, Hrvatska i Irska pružile su vjerodostojne i smislene planove", navodi se u izvješću. Čak 13 zemalja, uključujući Njemačku, Švedsku, Finsku i veliku većinu zemalja srednje i istočne Europe, svoje obveze shvatilo je potpuno neozbiljno, pa su donijele planove koji su bili nepotpuni ili loše kvalitete. Luksemburg kao jedna od najbogatijih zemalja 28-člane zajednice nije se potrudio ni donijeti planove, pa Komisiji nije ni poslao izvješće.

 

20posto

EU se obvezala smanjiti emisiju stakleničkih plinova do 2020. godine

Takav pristup većine zemalja najbolje oslikava izjava jednoga dužnosnika francuskog ministarstva energetike koji je prije mjesec dana za EurActiv izjavio da je "Pariz sve shvatio kao nevažnu obvezu i vrstu luksuza", a planove je opisao kao "dokumente koje nitko ne čita u Komisiji jer je riječ o birokratskom papiru koji ne donosi nikakve političke posljedice". Koalicija je svoju analizu izradila na temelju izvješća koje joj je poslala svaka zemlja. Razočaravajući rezultati pokazuju da bi odmah trebala početi proceduru kažnjavanja 13 država jer se njihovo ponašanje ili planovi kose s Direktivom 2006/32/EC o energetskoj učinkovitosti i energetskim uslugama. Iako su planovi  dobrovoljni za sve zemlje, u Komisijinu izvješću o provedbi energetsko-klimatskog paketa 20-20-20, čija se objava očekuje u lipnju, ipak bi se mogle naći kaznene mjere, uz nove ciljeve za 2030. godinu.

Usto, zemlje su nespremne za lipanj, koji je rok u kojemu će Direktiva o energetskoj efikasnosti morati postati unutarnjim zakonom svake zemlje. "Većina njihovih planova samo su planovi u nastajanju koji izražavaju tek njihove namjere, nema govora o naznakama kvalitetnih zakonskih prijedloga", upozorava u Bruxellessu Stefan Scheuer, glavni tajnik Koalicije, a prenosi EurActiv. Izvješće Komisije pokazuje da su gotovo sve članice EU netočno izračunale ciljane uštede te su najavile uvođenje neprihvatljivih mjera za postizanje ciljeva, poput energetskih poreza i PDV-a. Ostale pogreške uključuju mjere kao što je uvođenje građevinskih standarda koje su protivni standardima EU. Gotovo svaka zemlja uvela je maksimalan broj izuzeća iskoristivši pravne praznine u samoj Direktivi. "S ovako loše napravljenim planovima članica o energetskoj učinkovitosti EU nikada neće dosegnuti postavljene ciljeve do 2020. godine", kazao je Scheuer. 

Komentirajte prvi

New Report

Close