E-dozvole funkcioniraju, prijava investitora 4% više

Autor: Suzana Varošanec , 28. svibanj 2019. u 22:00
Ministar graditeljstva Predrag Štromar/Duško Jaramaz/PIXSELL

Novi sustav prate velika očekivanja glede bržeg, jeftinijeg i transparentnijeg postupka, kažu u Ministarstvu.

Vladine intervencije kroz izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju polučuju pozitivne pomake: propisi su stupili na snagu 26. travnja, no doznajemo da se u primjeni do 24. svibnja već potvrđuju kroz funkcionalnost novog sustava te veći broja prijava za izdavanje građevinskih dozvola.

Očekuje se i da će daljnja primjena utjecati na povećanje isplativosti investiranja u građenje te da će stvaranje učinkovitog sustava biti vidljivo i na ljestvici Doing Businessa na kojoj će Hrvatska rasti u konkurentnosti. Uvjeren je u to i ministar graditeljstva Predrag Štromar, koji ističe da su promjene uvedene s ciljem lakšeg i bržeg postupka izdavanja dozvola, tj. kako bi se stvorio efikasniji i brži sustav za investitore.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, gdje pozorno prate njihovu primjenu, iznose i da je broj prijava od 26. travnja do 24. svibnja porastao za blizu 4% u odnosu na isto razdoblje lani, pa ih je tako u prvih mjesec dana nove prakse bilo 1267, a u usporedivom lanjskom razdoblju 1222.

Novi sustav inače prate velika očekivanja glede rasterećenja gospodarstva parafiskalnih nameta u smislu bržeg i jeftinijeg postupka. Broj procesa koji su potrebni za samu dozvolu smanjuje se s 22 na 10 do 14, ovisno o projektu. Isto vrijedi i za građane, pa u slučaju da netko iz Slavonije želi graditi kuću u Dalmaciji potrebno je tek angažirati projektanta koji će sve odraditi, pri čemu više nije potrebno printati dokumente, nego se sve radi elektronski i bez biljega.

Projektant elektronskim potpisom ulazi u sve procese i prati predmet, gdje je koji dokument u realnom vremenu, a ograničeni su rokovi javnim službama za očitovanje te se smanjuje prostor za subjektivnost referenata i time povećava transparentnost novog sustava. Na nove e-dozvole dugo se čekalo, a prema najavama slijedi brzi daljnji razvoj digitalnog sustava za sektor graditeljstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close