DZS: Pad zaliha u industriji na godišnjoj razini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. prosinac 2012. u 11:15
Thinkstock

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj na kraju listopada u odnosu na mjesec prije povećane su za 1,5 posto.

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj na kraju listopada u odnosu na mjesec prije povećane su za 1,5 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na kraj listopada 2011. godine, manje za 19,1 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti, zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju listopada u usporedbi sa prethodnim mjesecom u rudarstvu i vađenju manje su za 0,4 posto, dok su u prerađivačkoj industriji povećane za 1,6 posto. Na godišnjoj razini, prema listopadu 2011. godine, zalihe u rudarstvu i vađenju bile su manje za 9,5 posto, a u prerađivačkoj su industriji smanjene za 19,2 posto.
U sklopu prerađivačke industrije najveći pad zaliha na godišnjoj razini zabilježen je u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 48,9 posto te proizvodnji metala, za 47,6 posto.

Pad zaliha na godišnjoj razini zabilježen je i u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, za 31,3 posto, rafiniranih naftnih proizvoda, za 14,5 posto, odjeće za 9,4 posto, duhanskih proizvoda za 9,7 posto itd. U proizvodnji prehrambenih proizvoda zalihe su smanjene za 5 posto. Rast zaliha na godišnjoj razini zabilježen je u osam djelatnosti prerađivačke industrije, najviše u proizvodnji računala te električnih i optičkih proizvoda, za 208,5 posto.

Povećane su i zalihe u proizvodnji strojeva i uređaja 40,8 posto, ostalih prijevoznih sredstava za 40,5 posto itd.

Komentirajte prvi

New Report

Close