Državi 3. maj gotova priča, radnici zabrinuti stanjem

Autor: Marija Brnić , 05. veljača 2018. u 22:00
Za sve veću zabrinutost u Rijeci nema osnova, kažu u Uljaniku/G. K. /PIXSELL

Radničko vijeće upozorava da se Uljanik bavi sobom, dok u Rijeci rade smanjenim kapacitetom, nemaju materijala, kasni gradnja….

Restrukturiranje 3. maja službeno se može smatrati zatvorenim. Potvrdu je dao Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) u službenoj objavi na Zagrebačkoj burzi o tome da povlači svoj raniji protuprijedlog za izvanrednu skupštinu 3. maja, koja se održava u petak, uz objašnjenje kako je naknadno iz Ministarstva gospodarstva zaprimio dopis o tome da je 31. prosinca 2017. program restrukturiranja riječkog škvera okončan. 

Istodobno, dosadašnji predstavnik države Goran Kutnjak ostat će još jedan mandat u NO-u 3. maja, ovog puta kao predstavnik Uljanika, a ponovno će u NO ući i predstavnik radnika Juraj Šoljić. On je novi predsjednik Radničkog vijeća 3. maja, a prije četiri mjeseca ostavkom na članstvo u NO-u želio ukazati na probleme u poslovanju vlasnika, pulskog Uljanika, zbog kojih je Šoljić i jučer Vladi uputio apel, zabrinut za opstanak 3. maja.

Povrat pozajmice
"Dvojimo oko interesa Uljanika, jer se bave sami sobom, a u 3. maju kasni gradnja novih brodova i radi se sa smanjenim kapacitetima, nedostaje materijala za gradnju, dio radnika je prebačen u Pulu", ističe Šoljić. Podsjeća i na pozajmicu koju je 3. maj dao Uljaniku, koju ju još nije vratio, a problema ima i s podmirivanjem obveza prema dobavljačima. "Tvrtka je trebala biti restrukturirana, no još nisu ispunjene sve obveze i stoga tražimo da Vlada javno objavi završno izvješće o provedbi tog programa", poručuje Šoljić.

Uljanik: Nema brige
U Uljaniku ne vide osnove za ovakvu reakciju u Rijeci. "U uvjetima svjetske krize u brodogradnji, logično je da su svi zabrinuti, no prozivanje za neispunjavanje ugovora, o kom je sve javno dostupno putem burze, ne pridonosi socijalnom partnerstvu važnom za razvoj tvrtke", poručuju iz Uljanika. Koliko je poznato, Uljaniku je sjela prva tranša kredita koje je dobio uz državno jamstvo, oko trećine od 96 milijuna eura, te se pripremaju aktivnosti za skoru objavu poziva za dokapitalizaciju, kojom bi tvrtka-majka, nadaju se Puljani, dobila do 302 milijuna kuna kapitala i time novog vlasnika (ili njih nekoliko) s više od 75 posto udjela.

Hoće li i kada će biti objavljeni rezultati petogodišnjeg procesa u 3. maju, još nema službenih informacija iz nadležnih državnih institucija. Prema ugovoru, država treba po okončanju procesa novom vlasniku prodati svoje preostale dionice u 3. maju i ostala dva brodogradilišta koja su prolazila restrukturiranje.  Premda je u 3. maju okončano restrukturiranje, preostalih 501 dionicu tvrtke CERP još drži u portfelju, kao i jednu dionicu Brodosplita, te 2.895 Brodotrogira. U splitskom škveru restrukturiranje završava 28. veljače, a u trogirskom 6. travnja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close