Državi 10 do 20 milijuna eura od prodaje H1 Telekoma

Autor: Bernard Ivezić , 17. srpanj 2013. u 14:49
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Brokeri iz Interkapitala procijenili su da H1 vrijedi 200 milijuna kuna, međutim slobodnije procjene kažu da operater vrijedi dvostruko više.

Dok se čeka finalizacija Vipnetove kupnje H1 Telekoma, brokersko društvo InterCapital objavilo je prvu procjenu vrijednosti te akvizicije – 200 milijuna kuna. InterCapital je ovu grubu procjenu vrijednosti H1 Telekoma objavio u svojoj dnevnoj publikaciji IC Equity Espresso koristeći tek jedan pokazatelj, medijan transakcijskih multipla EV/EBITDA europskih alternativnih telekom operatera.

Time je ostavio mnogo prostora za nagađanje o finalnoj prodajnoj cijeni, jer primjerice prema multiplikatoru koji u obzir uzima prihod H1 Telekoma, taj operater vrijedi dvostruko više, 406 milijuna kuna.Rasprave o cijeni H1 Telekoma u telekomunikacijskoj branši zakovitlale su se nakon što je čelnik Telekoma Austrije Hannes Ametsreiter prošli tjedan u intervjuu za tamošnji dnevni list WirtschaftsBlatt potvrdio priču Poslovnog dnevnika da Vipnet pregovara o kupnji H1 Telekoma. Ametsreiter je to opisao kao: "sigurnu/apsolutnu mogućnost". Za to vrijeme u Hrvatskoj ni Vipnet, s jedne strane, ni H1 Telekom, kao ni njegov suvlasnik Hrvatska poštanska banka (HPB) s udjelom od 41,25 posto, službeno ne žele ništa komentirati.

Unatoč tome, jasno signaliziraju da će odlučujući čimbenik u prodaji biti cijena, a po prvim procjenama HPB-u, odnosno državi, ova bi prodaja donijela između 10 i 20 milijuna eura.Dobro upućen izvor blizak HPB-u naglasio je da se banci ne žuri s prodajom H1 Telekoma. Pojašnjava da je HPB napravila visoke rezervacije i da stoga rezultati alternativnog operatera ne mogu utjecati na poslovanje banke. Stoga prodaja H1 Telekoma, dodaje naš izvor, neće imati  nikakav učinak ni na planiranu privatizaciju HPB-a. Dobro upućen izvor blizak HPB-u dodaje kako sve ukazuje da ima dosta interesa za kupnjom H1 Telekoma. "Ali tko je najbolji kupac i je li to Vipnet, kako se piše u medijima, pokazat će ponuda", kaže izvor.Željko Perić, vlasnik i direktor konzultantske tvrtke Caper upozorava da trenutno kupci diktiraju uvjete i da mete preuzimanja nemaju jako mnogo manevarskog prostora.

"Sama činjenica da je banka suvlasnik ne mora značiti da imate odličnu pregovaračku poziciju, jer i kupac zna da banke u ovo vrijeme forsiraju prodaju", kaže Perić.Pojašnjava da tvrtke u kojima veće banke poput Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb imaju vlasničke udjele zasigurno imaju veći manevarski prostor, jer se rješenje može tražiti i kroz poslovnu suradnju s kupcima. No, dodaje da su, čak i s tim u vidu, kupci danas još uvijek u boljem položaju.Krešimir Alić, analitičar telekomunikacijskog tržišta u zagrebačkom uredu IDC Adriaticsa kaže da financijere takvih akvizicija najviše interesira APRU. "Mi najviše upita financijera takvih akvizicija dobivamo za ARPU, kako specifične kompanije koja je meta akvizicije tako i prosječno kretanje APRP-ua na hrvatskom tržištu", navodi Alić.Pojašnjava da APRU označava prihod po korisniku i ukazuje na potencijal koji akvizicija donosi. Za specifičnu kompaniju promatraju kako joj se kretao APRU unazad tri do četiri godine.

Iz toga se može iščitati može li se, kad je riječ o telekomunikacijama, nadograditi ponuda sa paketima usluga, primjerice televizijom i ponuditi triple-play. Ili pak može li se dodati i mobilna telefonija. Inače, čelnik Telekoma Austrije Hannes Ametsreiter u intervju WirtschaftsBlattu naglasio je da ime upravo strategija širenja kupovati operatere kod kojih mogu prodavati pakete usluga. "Jednostavno stoga što korisnici koji kupuju pakete usluga duže ostaju naši korisnici", tvrdi Ametsreiter.Krešimir Alić iz IDC-a kaže da baš zato financijere zanima da li se sadašnji mjesečni ARPU od primjerice 18 eura može povećati na 22 ili smanjiti na 16 eura. Za alternativne operatere u Hrvatskoj to je nezahvalno prognozirati, jer je HT unazad godinu dana iznenađujuće povećao udio na fiksnom tržištu s 59 na 65 posto.

Veliki posao

Među tri najveće akvizicije

Očekivano Vipnetovo preuzimanje H1 Telekoma procjenjuje se da će biti među tri najveće akvizicije telekom operatera u Hrvatskoj dosad. Najveću takvu akviziciju napravio je Vipnet prije dvije godine kupivši za rekordnih 690 milijuna kuna kabelskog operatera B.net, čime je ovaj mobilni operater ušao u fiksne telekomunikacije. Drugu najveću akviziciju do sada napravio je austrijski Bewag koji je prije šest godina za oko 400 milijuna kuna preuzeo kabelske operatere DCM i Adriatic kabel koji su se zatim spojili u B.net. Ukoliko Vipnet plati višu procjenjenu cijenu preuzimanje H1 Telekoma bit će druga najveća akvizicija telekom operatera u Hrvatskoj. No, i sa 200 milijuna kuna riječ je o uvjerljivo trećoj najvećoj takvoj akviziciji. Naime, na trećem mjestu se trenutno nalazi HT-ova kupnja Iskona za 100 milijuna kuna, a slijedi je Metronetova kupnja Vodatela za 80 mil. kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koji znalici su navedeni: neizivljeni cfo iz ex-plivr, analiticar IDC (sto on jadan zna o investicijskom bankarstvu!), calan uprave Mobilkoma koji ce sa scojim kolegom uskoro u zatvor…..
H1 je gotovo bezvrijedna forma dok se ne provede deregulacija telekom trzista. Tocka. HPB tj RH su izgubili stotine milijuna kuna odrzavajuci H1. Protega jos nije optuzen za tu svinjariju….sve normalno u Hr businessu.

New Report

Close