Država gata iz kristalne kugle, a Fina uzela dividendu SKDD-a

Autor: Tomislav Pili , 02. rujan 2016. u 13:00
U SKDD-u nervoza zbog skupštinske odluke: Stjepko Čicak, predsjednik Uprave, Foto: G. Kovačić / Pixsell

Nevjerojatni obrat na skupštini dioničara depozitorija vrijednosnica.

Svega dan nakon što je Vlada naizgled pronašla rješenje za dokapitalizaciju Središnjeg klirinško depoziratnog društva (SKDD), nevjerojatan obrat na skupštini dioničara: Financijska agencija (Fina) ruši prijedlog Banskih dvora i traži isplatu dividende. Redovna skupština dioničara, 19. po redu, održana je u utorak, a predstavnik Fine glasovao je za prijedlog odluke o isplati dividende, koji je predložio Nadzorni odbor SKDD-a, odnosno protiv protuprijedloga kojeg je na samoj skupštini predložio predstavnik države.

Podsjetimo, Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela odluku kojom SKDD ne treba uplatiti dio svoje dobiti u proračun, pa mu je tako ostavljeno 3,7 milijuna kuna od dividende. Taj novac može iskoristiti za dokapitalizaciju koja mu je potrebna za usklađivanje s europskom uredbom br. 909/2014, bez koje neće moći dobiti regulatorno odobrenje za rad. Ostatak potrebnog novca SKDD može namiriti iz pet milijuna kuna dobiti koje će ostvariti ove godine, izračunala je država.

 

5milijuna kuna

dobiti ostvarit će SKDD, izračunala je država

Ali tako nisu računali u Fini, koja te pretpostavke praktički ocjenjuje kao gatanje iz kristalne kugle. “Neto dobit 2016. godine nepoznata je veličina koja će se utvrditi tek u 2017. godini, stoga se na nju ne bi trebalo bezuvjetno oslanjati ako se sa sigurnošću želi osigurati kontinuitet poslovanja SKDD-a. Također se nije uzelo u obzir da je izračun potrebnog dodatnog kapitala izrađen na radnoj verziji Tehničkih standarda, odnosno radi se isključivo o preliminarnom scenariju izračuna potrebnog kapitala, tj. da kapitalni zahtjevi mogu biti i manji i veći od projekcije”, ističu na upit Poslovnog dnevnika iz Fine, koja je najveći dioničar s 45 posto udjela. Slijedi je država s 40,8 posto udjela.

S obzirom na to da ova dva osnovna elementa nisu poznata, nije bilo elemenata za usvajanje protuprijedloga predstavnika države, dodaju iz Fine, a za njega nije glasovao niti jedan od prisutnih dioničara. Sudionici skupštine neslužbeno otkrivaju kako nitko od dioničara ne zna koliko je to novca potrebno SKDD-u za dokapitalizaciju.

Iz komentara depozitorija može se iščitati nervoza zbog skupštinske odluke. “Donesena odluka u svakom slučaju stavlja dodatan naglasak na potrebu prikupljanja sredstava radi regulatornog usklađenja, što je aktivnost koja i bez isplate dividende predstavlja izazov”, tvrde u SKDD-u. “Ne treba zaboraviti da kod posljednje dokapitalizacije (iz 2014., op. a.) ostali dioničari nisu iskazali interes, a s obzirom na ekonomsko okruženje, izdvajanje dodatnih sredstava od strane dvaju najvećih dioničara predstavlja isti takav izazov na koji samo oni mogu dati odgovor”, tvrde u SKDD-u. Iz Fine ističu kako su spremni odazvati se novom pozivu za dokapitalizaciju kad budu poznati točni kapitalni zahtjevi. Komentar iz Ministarstva financija nije pristigao.

Komentirajte prvi

New Report

Close