Drvna industrija nema lidera koji bi povukao sektor

Autor: Tomislav Oharek , 27. svibanj 2013. u 22:00
Nema cjelovitog pristupa razvoju drvne industrije u Hrvatskoj, istaknuto je na konferenciji/Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatska bi mogla postati isključivo izvoznik sirovine jer udjel finalnih proizvoda od drva stalno pada, rečeno je na 10. drvno-tehnološkoj konferenciji.

Dok kriza i dalje trese hrvatsku drvnu industriju čini se da će joj ulazak Hrvatske u EU još više odmoći. Naime hrvatske kompanije, kao i cijelo gospodarstvo, pa i država, slabo su pripremljeni za punopravno članstvo u Uniji.

"Ulazak u EU donosi nove odnose na tržištu. Bit će bolje onima koji su dobri, oni koji posluju loše nakon 1. srpnja poslovat će još gore", istaknuo je na 10. drvno-tehnološkoj konferenciji, koja se održava pod medijskim pokroviteljstvom Poslovnog dnevnika, Darko Motik, predsjednik WoodEMA i profesor na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Da bi se struka nosila s novom realnosti nužno je kontinuirano raditi na daljnjem povećanju potrošnje i uporabe drva, a primjer toga je akcija "Drvo je prvo", rečeno je. Također nužna je koordinacija i suradnja svih uključenih u drvnu industriju, koji moraju raditi na zajedničkom interesu.Zdravko Popović, prodekan Šumarskog fakulteta u Beogradu, pohvalio se kako Srbija očekuje da će ove godine imati vrijednost izvoza drvne industrije od pola milijarde dolara te kako je u njemu udjel finalnih proizvoda čak 70 posto.

To je suprotno od Hrvatske koja izvozi tek 40 posto finalnih proizvoda. Marijan Kavran, klaster menadžer Hrvatskog drvnog klastera, rekao je kako je Srbija u sličnoj situaciji kao i Hrvatska 2008. godine kada je izvezla drvnih proizvoda vrijednih milijardu dolara, od čega 70 posto finalnih proizvoda. No, udjel finalnih proizvoda od tada pada, pa je sve realnija opasnost da Hrvatska postane isključivo izvoznik sirovine. Motik kaže kako ta teza dolazi iz Austrije, Italije i zemalja kojima takvo stanje odgovara. Kaže kako je i problem razmrvljenost sektora, jer imamo 500-600 malih proizvođača, bez lidera koji bi cijeli sektor mogli vući naprijed. Darko Prodan, predsjednik Hrvatskog drvnog klastera i predsjednik Uprave Cedra, koji u DIV u Vrbovskom ulaže 150 milijuna kuna, istaknuo je da se radi pet strategija za ovu granu, a i dalje nema cjelovitog pristupa. Željko Ivančević, lobist u Bruxellesu, rekao je da cijelu industriju očekuje velik šok nakon ulaska u EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close