"Društveno odgovornim poslovanjem štitimo i interese budućih generacija"

Foto: Josip Regovic/PIXSELL Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Među laureatima Ina, JGL, Hrvatska pošta, ENT, Cemex, Coca-cola, DPD, Arosa grande, Heineken...

U hotelu Westin u petak su dodijeljene su nagrade Hrvatske udruge poslodavaca za primjere dobre prakse društveno odgovornog poslovanja (HUP DOP) kao i nagrade Sjaj.

“Nastavit ćemo inzistirati na promjenama, a dok čekamo na poteze Vlade, poslodavci moraju i dalje tražiti načine kako rasti i održati konkurentnost. Odgovornost prema zaposlenicima, dobavljačima, kupcima i potrošačima te smanjivanje negativnog utjecaja na okoliš, pomaganje zajednici jednako su važne zadaće kao i razvoj novih proizvoda ili širenja na nova tržišta”, poručila je na dodjeli Gordana Deranja, predsjednica HUP-a. Dodala je da kroz društveno odgovorno poslovanje vodimo računa o interesima, ne samo sadašnjih generacija, nego i onih koje dolaze. “Taj smjer bismo rado vidjeli i u našoj politici”, zaključila je. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je kako od danas Hrvatska ima formirana inovacijska vijeća koje nadziru tri ministarstva, a novost je da eko-inovacijski sustav neće voditi samo državna administracija. U sustav su, veli, uveli 172 članice iz realnog sektora, 44 znanstveno istraživačke organizacije i sveukupno će imati više od 600 dionika. “Imamo odličnu suradnju s HUP-om i pokušavamo naći mjeru s kojim će svi biti zadovoljni. Sve što je Vlada napravila ne vidi se odmah danas, ali nadam se da uzastopan rast daje poticaj gospodarstvu. Trebamo pokretati veće promjene i biti oni koji će utjecati na održivi razvoj i vrijednosti u društvu”, poručio je Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede. Poduzetnicima se na njihovom doprinosu društvu zahvalila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

“Trebamo se sustavno, na održivim osnovama, brinuti za razvoj države i očekujem da će sve institucije pokazati spremnost rada na promjenama u idućoj godini”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Nagradu u kategoriji malih tvrtki za područje zaštite okoliše dobila je tvrtka Arosa grande, za tunelske nadstrešnice za sijeno i montažne objekte u poljoprivredi i drvnoj industriji, a u kategoriji briga za zajednicu Sustav javnih bicikala za implementaciju u Jastrebarskom i Drnišu.

Među srednjim tvrtaka u kategoriji briga za zajednicu nagrađena je Specijalna bolnica Sv. Katarina za farmakogenomsko testiranje.

Od velikih je u kategoriji briga za zajednicu nagrađena Hrvatska pošta i projekt Zaklada Vaša pošta, kroz koji je zbrinuto 410 djece iz 20 domova za nezbrinutu djecu. Kategorijom briga za zaposlenike dominirao je Ericsson Nikola Tesla s novim razvojno-istraživačkim centrom u Osijeku, dok je Coca-cola HBC Hrvatska dobila priznanje za promicanje DOP-a unutar dobavljačkog lanca, a Cemex Hrvatska za brigu za okoliš. Veliku nagradu dobila je tvrtka Heineken Hrvatska.

Nagradu Sjaj, koja se dodjeljuje za vidljivost DOP aktivnosti i održivosti na komunikacijskim platformama i kanalima tvrtki u kategoriji mikro tvrtki odnijeli su Hauska i partner, Regeneracija i DPD Croatia. Od velikih su nagrađeni Ina i JGL, a u segmentu civilnog društva udruga Odraz.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!