Drago Tadić: Supruga i ja najviše smo kažnjeni zbog ‘slučaja Glavaš’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. veljača 2013. u 16:56
Drago Tadić ( Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

“Od svih optužbi točno je jedino da sam se raspitivao o stanju Glavaševa slučaja i preko supruge te informacije prenio Sanji Marketić”, kazao je Tadić.

Osječki poduzetnik Drago Tadić danas je u svojoj obrani pred zagrebačkim Županijskim sudom odbacio optužbe da je okupio skupinu koja je trebala podmititi neimenovane suce Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin.

"Od svih optužbi točno je jedino da sam se raspitivao o stanju Glavaševa slučaja i preko supruge te informacije prenio Sanji Marketić", kazao je Tadić.

On je jedini od petero optuženih koji nije priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om koji mu je nudio bezuvjetnu zatvorsku kaznu od dvije i pol godine. To su, međutim, učinili saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić koji su osuđeni uvjetno na dvije godine zatvora te Tadićeva supruga Božica Tadić – Ćavar koja je uvjetno osuđena na 15 mjeseci.

Svoju suprugu i sebe Tadić je u obrani nazvao najvećim žrtvama ovog slučaja koje su, "unatoč sporednim ulogama, najviše kažnjeni". Podsjetio je kako mu je supruga nakon podizanja optužnice bila prisiljena podnijeti ostavku na mjesto ravnateljice gimnazije, a on na direktorsku dužnost u građevinskoj tvrtci Osijek Koteks.

"Jedino se protiv mene vodi kazneni postupak i zbog toga sam obilježen kao glavni negativni akter ovog slučaja. Sudjelovao sam u ratu, privatizacijama, bio direktor državnih i privatnih firmi, a nikada do sada nisam sjedio na optuženičkoj klupi", kazao je Tadić.

Ustvrdio je i da je bio vrlo začuđen kada je doznao da ga je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin prijavio glavnom državom odvjetniku zbog "neprimjerenog raspitivanja" o Glavaševoj presudi za ratni zločin u slučajevima "garaža" i "selotejp" o kojemu je u ljeto 2010. odlučivao Vrhovni sud.

Tvrdi da prilikom susreta s Hrvatinom u jednom zagrebačkom restoranu ni po čemu nije mogao zaključiti da ga je naljutio ili mu izazvao nelagodu.

Tadić je u svojoj obrani odbacio da je o Glavaševu slučaju bilo kada razgovarao s bivšim predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, kao i optužbe da je zbog navodnog podmićivanja sudaca Vrhovnog suda posudio 50 tisuća eura od Petra Pripuza.

"Od svih bivših optuženika dobro poznajem jedino svoju suprugu, Sanju Marketić poznajem površno, a s Drmićem sam možda dva puta popio kavu", kazao je Tadić. Dodao je njegov odnos s Glavašem kojega poznaje još od kraja osamdesetih godina nikada nije bio prijateljski, već strogo profesionalan.

Smatra da njegovu nevinost dokazuju i tajne USKOK-ove snimke telefonskim razgovora na kojima su, među ostalim, zabilježeni i njegovi razgovori s Ivićem Pašalićem, Vladimirom Šeksom te zetom bivšeg predsjednika Mesića.

Na idućem ročištu 22. veljače obrana i tužitelj trebali bi iznijeti svoje završne govore, nakon čega će sudsko vijeće objaviti datum izricanja presude.

Komentirajte prvi

New Report

Close