Dosadašnji način funkcioniranja 
i rada vodi nas u sigurnu propast

Autor: Marina Šunjerga/VL , 26. kolovoz 2016. u 09:24
Foto: Pixsell

Predsjednica HUP-a analizira izborne programe političkih stranaka, komentira obećanja o nižim porezima te savjetuje koje poteze bi nova Vlada trebala poduzeti na početku mandata.

Jeste li zadovoljni odgovorima koje ste dosada dobili iz političkih stranaka na sedam pitanja koje je postavio HUP i programima koji su dosada prezentirale?

U ovoj kampanji naglasak kod svih je na obećanjima koja dobro zvuče jer govore o rastu plaća i mirovina, manjim porezima, novim radnim mjestima, većim naknadama, boljem zdravstvu, obrazovanju… Puno manje se govori o tome kako će se do toga doći, a to je ono što nas zanima jer tek se na temelju konkretnog plana rada i poteza može vidjeti koliko su obećanja realna i ostvariva. Stranke istodobno obećavaju stvari koje traže dodatna izdvajanja iz proračuna i manje poreze što pak znači manje proračunske prihode. O smanjivanju rashoda opet nitko nije spreman govoriti i problem deficita planiraju rješavati na temelju većeg gospodarskog rasta. Do većeg rasta može doći samo ako konačno počnu raditi na promjenama dosadašnjih modela rada u javnome sektoru i ozbiljnom rasterećenju poslovnog sektora. Dakle, ako se konačno započne s reformama.

Većina političara obećava smanjenje poreza koje je HUP godinama zahtijevao. Jesu li najavljene porezne olakšice dobro targetirane?

Porezno rasterećenje je dobrodošlo jer je preveliko. Teret su i brojna druga neporezna davanja. Smanjivanje poreza na dobit i poreza na dohodak su dobar smjer. Naše je mišljenje da bi trebalo ići sa cjelovitom reformom poreznog sustava. Podsjećam Vlada Zorana Milanovića je smanjila izdvajanje za zdravstvo za 2 postotna poena, da nama poduzetnicima olakša, da bi to bio razlog za podizanje PDV-a sa 23% na 25% jer je to navodno neutralno za poslodavce, što su tada bile mjere koje su donijele više štete nego koristi. Promjene se trebaju planirati na duži rok, a ključna je održivost.

Reforme su u ovom predizbornom ciklusu pale u zaborav. Što je nužno rezati kako bi se osigurala fiskalna stabilnost i lakše poslovanje?

Reforme nisu samo ili ne moraju uopće biti rezovi već znače promjenu načina rada i uvođenje učinkovitijih i suvremenijih modela. Reforme znače i neke nepopularne mjere i ukidanje određenih privilegija. Ipak prije svega znače da se i u javnom sektoru treba raditi više i bolje i da država svoj budžet mora svesti u održive okvire i prestati zaduživati našu djecu i unuke. Reforma znači i sustav obrazovanja koji će djeci dati znanja s kojima mogu naći posao umjesto da pune Zavod za zapošljavanje, brzo pravosuđe u kojem nema privilegiranih, voluntarizma i proturječnih odluka. Znače i zdravstvo koje ima novca za novu opremu, za lijekove, za za uređene bolnice… Reforme nisu nešto s čime treba plašiti birače jer su one preduvjet većeg standarda. Nadam se da većina ljudi u Hrvatskoj razumije da nas dosadašnji način rada i funkcioniranja vodi u sigurnu propast.

 

Je li važnije smanjiti porez na dobit ili privatizirati tvrtke koje nemaju stratešku poziciju?

Jedno ne isključuje drugo- potrebno je oboje. To je ono što mi iz HUP-a stalno poručujemo. Negativni demografski trendovi i sustav obrazovanja koji nije usklađen s potrebama tržišta rada rezultiraju ozbiljnim problemom u pronalaženju radne snage već sada.Skupo plaćamo to što se naša politika ne želi uhvatiti u koštac s rješavanjem problema već se oslanja na sreću i rezultate drugih – domaćeg privatnog sektora i rasta drugih zemalja koje imaju odlučnije vlade.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close