Dolazi čak 120 milijardi kuna, povežite se u klastere!

Autor: Suzana Varošanec , 19. rujan 2012. u 22:00

U idućih sedam-osam godina u energetici će se prosječno godišnje investirati oko 15 milijardi kuna

Slijedi velik investicijski val u Hrvatskoj kapitalne vrijednosti od 120 milijardi kuna, najavio je Dragan Marčinko, predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija na prvoj od četiri regionalne savjetodavne radionice o javno-privatnom partnerstvu i prilikama, koja je održana u srijedu u zagrebačkom Hypo centru. Marčinko je pritom upozorio poslovnu zajednicu da se “za njega valja dobro pripremiti.

“Kako bi se u njemu moglo sudjelovati i na taj način osigurati nove poslove svojim tvrtkama kao i radna mjesta zaposlenicima, Marčinko je podsjetio da je CEI dao preporuke na sastancima s HUP-om i HGK-a. Za ilustraciju, preporučio je klasterizaciju domaćih izvođača radi podizanja njihove konkurentnosti. Valja reći da je sve što je rečeno, posebice nove prilike u JPP projektima, izazvalo pozornost sudionika, i javnog i privatnog sektora, pa je zatraženo niz pojašnjenja. S tim u vezi u CEI-u objašnjavaju da se u području novih JPP projekata zbog potreba javnog sektora nalaze ulaganja vrijedna 14,9 milijardi kuna. Više od šest milijardi kuna su primjerice samo potrebe resora školstva i znanosti. Od te ukupne vrijednosti JPP tržišta u Hrvatskoj pak najspremniji projekti koji će uskoro krenuti ”teški” su 2,5 milijardi kuna. No svakako najveći potencijal za ulaganja ima energetski sektor i on se ne može usporediti s drugima. Očekivane investicije u energetiku iznose 100 milijardi kuna, i to je potvrdio i Marčinko. Riječ je o nizu projekata u energetici, ali ih se očekuje tijekom dužeg razdoblja, u sljedećih sedam do osam godina, što bi prosječno godišnje moglo značiti oko 15 milijardi kuna ulaganja u tom sektoru. Energetski projekti s kojima se računa u području su HEP-a, Janafa, Ine i Plinacroa. Uključuju LNG terminal i ulaganja u obnovljive izvore energije. Pritom se računa, ovisno projektu, da će privatni investitori povući najmanje 50 posto ulaganja u projekt (npr. u TE Plomin C država ulaže pola iznosa), ali isto tako i sto posto investicije (primjer toga su svi JPP projekti). Po kapitalnoj vrijednosti treće mjesto na rang-listi velikoga investicijskog vala zauzimaju projekti u području podizanja energetske učinkovitosti u javnom zgradarstvu. Njihova je vrijednost 8 milijardi kuna.

Iskustva drugih

Uštede do 3 mlrd. funti
JPP povećava efikasnost privatnog sektora od 14 do 27%, pokazala su iskustva u Švicarskoj, SAD-u, Francuskoj, V. Britaniji i Irskoj, tvrdi Damir Juričić, ravnatelj Agencije za JPP. Dodao je da državni ured za reviziju u Velikoj Britaniji tvrdi da se JPP-ima može uštedjeti 2-3 mlrd. funti godišnje. “Državni revizori u Hrvatskoj smatraju da javnom sektoru manjkaju vještine i da su zato troškovi veći.”

Komentari (1)
Pogledajte sve

stiže djed mraz jeeeeeeeeeeeee

New Report

Close