Dobra bilanca omogućila im obnovu

Autor: Marija Crnjak , 26. veljača 2019. u 22:00
Projekt obnove trebao bi trajati 15 mjeseci

Bolnica je lani pružila 16.440 usluga više nego preklani (+26,5%), a u bolničkoj poliklinici pregledano je 500 pacijenata više nego u 2017.

Nakon uspješne 2018. godine koju su opet završili u plusu, rovinjska bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Primarijus dr. Martin Horvat" najavila je ulaganje u obnovu objekata u visini od 12 milijuna kuna u narednih 15 mjeseci, sukladno upravo dovršenom Strateškom planu razvoja Bolnice.

Usto, bolnica ulaže u edukaciju zaposlenika kojima po važećim zakonskim regulativama nije moguće dati povišice, otkrio je ravnatelj Marinko Rade. Ova javna zdravstvena ustanova oko 50 posto prihoda ostvaruje na tržištu, kroz suradnju s austrijskim državnim osiguravateljem te pacijentima iz Austrije, Slovenije, Italije i Hrvatske. "Poslovnu godinu 2018. zatvorili smo dobiti od 623 tisuće kuna. Dosad smo investirali naše novac, odnosno višak iz poslovanja, ali budući da već pet godina dokazujemo da bolnica može profitabilno poslovati, u stanju smo se zaduživati po povoljnim uvjetima i krenuti s ozbiljnim investicijama", ističe ravnatelj.

Bolnica je lani pružila 16.440 usluga više nego preklani, što je povećanje od 26,5 posto, a u bolničkoj poliklinici pregledano je 500 pacijenata više nego u 2017. U ovoj godini Bolnica planira investirati do 250 tisuća kuna u edukaciju zaposlenika, čime planiraju zadržati i privući nove radnike. "Iako većina zaslužuje veću plaću, radi uredbe o plaćama u javnim službama mi ju nikome ne možemo povisiti. Zato je uprava tražila način da se takve zaposlenike nagrađuje i zadrži, a jedan od načina je da im platimo dodatne edukacije", kaže ravnatelj.

Najavljena investicija uključuje opsežne radove na odjelu gdje borave pacijenti iz austrijskog osiguravajućeg društva AUVA, u vrijednosti od 5 milijuna kuna, te obnova glavne zgrade. Uskoro izlaze natječaji za još 7 milijuna kuna investicije u obnovu fasade, zamjenu cijelog krovišta te radovi u strojarskom dijelu zbog promjene energenta glavne zgrade, tamo gdje se nalaze poliklinika i odjeli gdje se liječe domaći pacijenti. Obnova treba krenuti krajem 2019. godine.

Uz to ide i obnova parka Bolnice Rovinj, pošumljavanje i unaprjeđenje plaže koju koristi građanstvo s još dva spusta za osobe s invaliditetom, kao i unaprjeđenje komfora na odjelima. Bolnica uskoro otvara i knjižnicu na odjelu te novi terapijski park, što se izvodi u sklopu projekta Design/Build u suradnji sa Sveučilištem George Washington iz SAD-a. Projekt će biti gotov do travnja ove godine. "Dosad smo prikupili 6000 knjiga koje su građani donirali. U ovom trenutku razdvajamo knjige po kategorijama i jezicima te obnavljamo prostor gdje će se smjestiti knjižnica na odjelu", zaključuje Rade.

Komentirajte prvi

New Report

Close