Dobit Sokol Marića gotovo kao devet zaštitara zajedno

Autor: Saša Paparella , 19. lipanj 2017. u 08:02
Vodećih 10 tvrtki zapošljava gotovo 10 tisuća ljudi/FOTOLIA

Na popisu najvećih hrvatskih zaštitara već godinama nema većih pomaka, no zbog sloma Agrokora brojke za 2017. mogle bi biti drugačije.

Prema rezultatima poslovanja u 2016., među vodećim zaštitarskim tvrtkama nema promjene – uvjerljivo prvi je i dalje Sokol Marić, s 300 milijuna kuna prihoda, što je za 10 milijuna manje nego 2015. Mariću je za toliko pala i neto dobit, s 35,7 milijuna preklani na i dalje respektabilnih 24,6 milijuna kuna lani.

Tvrtka je lani imala 25 posto tržišnog udjela.  "Inzistiramo na kvaliteti usluge, bez nekontroliranog širenja. Dapače, društvo je čak raskinulo dio poslovnih odnosa čija je naplativost bila upitna, a sve u cilju održavanja poslovne stabilnosti", rekao nam je Ante Perčin, član Uprave Sokol Marića.

Petina prometa od države
Nakon što godinama nitko nije uspio poljuljati lidersku poziciju Sokol Marića pa niti dolazak Securitasa, vodeće svjetske zaštitarske korporacije koja ukupno zapošljava 330.000 ljudi, treba vidjeti koliko će se na poslovanje te tvrtke u 2017. odraziti slom Agrokora, čije objekte je zagrebačka tvrtka ekskluzivno čuvala posljednjih sedam godina. Kako je ovih dana izjavio Zlatko Marić, s Agrokorom je godišnje radio između 50 i 60 milijuna kuna, što je 17 posto ukupnog prometa njegove tvrtke.

U intervjuu je Marić ustvrdio kako članovi obitelji Todorić, pojedini menadžeri njegove korporacije i dio državnih institucija, "čine organiziranu kriminalnu skupinu" koja je ga je prevarila, pa mu je Agrokor  ostao dužan 142 milijuna kuna na račun regresnih mjenica. Istom je prilikom otkrio i da oko 21 posto prometa tvrtka Sokol Marić ostvaruje kroz poslovanje s državom.  Gotovo svim ostalim velikim zaštitarima prihodi su u prošloj godini rasli, pa tako i Securitasu Hrvatska, na 187,9 milijuna kuna. Dobit tvrtke prepolovljena je s 12,6 na 5,4 milijuna kuna.

Noky ispod crte
Treći je Klemm Security, povećavši prihode sa 106 na 117,6 mlilijuna, a dobit je povećana sa 15,6 na 18,7 milijuna kuna. Na četvrtom se mjestu nalazi državna AKD-zaštita koja je, nakon tri godine minusa, napokon godinu završila s 1,5 milijuna kuna dobiti, a prihodi su porasli s 88,2 na 93,5 milijuna kuna.  Peti je Bilić-Erić, koji je prihod povećao s 86,9 na 92,5 milijuna, no dobit mu je pala za milijun kuna. Nedavno je većinski udjel u toj tvrtki stekao njen menadžment, dok je 30 posto kupila Posmrtna pripomoć.

Objavom podatka da su udjeli kupljeni od Dragice Žuljević konačno je potvrđena informacija koju se mediji stalno pronosili, a čelni ljudi Bilić-Erića demantirali – da je većinski vlasnik tvrtke godinama bio Vinko Žuljević Klica. Zadarski Mediteran Security nastavlja snažan rast, s osam milijuna kuna u 2014. na lanjskih 35 milijuna kuna. Suprotni su trendovi u V-grupi, čiji su prihodi u slobodnom padu – od 46,2 u 2013. lani su spali na 23,3 milijuna kuna. Daleko ispod crte zasad je Noky Security, povezan s Mirkom Norcem – lani su imali 5,7 milijuna kn prihoda i 200.000 kn minusa. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close