Dobavljačima isplaćeno 59 milijuna kn

Pojedeno 4,5 t povrća i voća i popijeno 1,2 mil. l mlijeka/Damir Špehar/PIXSELL Pojedeno 4,5 t povrća i voća i popijeno 1,2 mil. l mlijeka/Damir Špehar/PIXSELL

Osnivači škola prvi put od 2013. biraju čiju će hranu otkupiti.

Od ove jeseni Ministarstvo poljoprivrede uvodi novi model Školske sheme. Za razliku od lani kad su podnositelji zahtjeva bile škole, u ovogodišnjoj Shemi to su njihovi osnivači.

Škole će odabirati dobavljača odnosno kvalitetne proizvode iz najbližeg okruženja, a zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi podnosit će osnivači škola - županije, gradovi i općine, do 25. rujna.

Poziv za dobavljače vrijedi cijele godine. Voće i povrće nudit će se u osnovnim i srednjim školama, a đaci od 1. do 4. razreda OŠ dobit će još i mlijeko i mliječne proizvode.

"Dajemo prednost lokalnim poljoprivrednicima, želimo da djeca jedu svježu, lokalno uzgojenu hranu. Tako čuvamo radna mjesta u poljoprivredi i razvijamo hrvatsko selo", kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Od početka provedbe Školske sheme 2013. dobavljačima za voće isplaćeno je oko 54 milijuna, a za mlijeko i mliječne proizvode 5 milijuna kuna. Lani su u Shemi sudjelovale 1063 škole i 53 dobavljača.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!