Do kraja 2027. godišnje milijarda kubnih metara plina

Autor: Darko Bičak , 19. rujan 2017. u 07:57
Gazprom nije objavio pojedinosti novoga ugovora/FOTOLIA

Hrvatska godišnje troši oko 2,5 milijardi kubika plina, a Rusi se obvezali na 10-godišnju vjernost isporuke.

Prvo Plinarsko društvo (PPD) dodatno je ojačalo svoju poziciju na hrvatskom tržištu novim desetogodišnjim ugovorom s najvećom svjetskom plinarskom tvrtkom, ruskim Gazpromom.

Prema ruskim izvorima, Gazprom se obvezao da će PPD-u do kraja 2027. godišnje isporučivati jednu milijardu kubnih metara plina.  Ugovor stupa na snagu 1. listopada i predstavlja produženje kratkoročnog ugovora Gazproma i PPD-a, prema kojemu se od početka 2017. do kraja rujna PPD-u dostavlja 1,48 milijardi prostornih metara plina, uz dodatni plan za četvrti ovogodišnji kvartal od 250 milijuna kubika.

Gazprom nije objavio pojedinosti novoga ugovora, no, kako se doznaje, cijena će se oblikovati u skladu s kretanja na plinskom čvorištu Baumgarten u Austriji. Od 2012. do 2016. dostavu prirodnog plina iz Rusije u Hrvatsku realizirala je kompanije Gazprom Swiss, a ranije je ugovore s Gazpromom sklapala Ina, odnosno od 2009. tvrtka Prirodni plin.  

Ako se zna da su trenutno Hrvatske potrebe za plinom oko 2,5 milijardi kubika godišnje, a od čega oko milijardu uvozimo, ovaj ugovor u određenoj mjeri  dovodi u pitanje i projekt LNG terminala u Omišlju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close