Deficit sveden na manje od 1% BDP-a

Autor: Jadranka Dozan , 23. travanj 2017. u 22:00
Ministar financija Zdravko Marić, Foto: Pixsell

Izvješća o deficitu i dugu temelj su fiskalnog nadzora u EU, a DZS ih podnosi Komisiji dvaput godišnje (u ožujku i rujnu) i objavljuje u travnju i listopadu.

Već neko vrijeme izvjesno je da su lanjski deficit i javni dug i prema europskim statističkim standardima smanjeni više od plana, kao i da bi Hrvatska slijedom toga uskoro trebala izaći iz tzv. EDP procedure koja se primjenjuje za članice EU s prekomjernim manjkom. Državni zavod za statistiku danas objavljuje Izvještaj o prekomjernom proračunskom manjku i razini duga opće države prema metodologiji ESA 2010, čime bi se trebale potvrditi procjene da je deficit prošle godine pao ispod jedan posto BDP-a. Neslužbene naznake upućuju da je iznosio 0,8 posto BDP-a.

Izvješća o deficitu i dugu temelj su fiskalnog nadzora u EU, a DZS ih podnosi Komisiji dvaput godišnje (u ožujku i rujnu) i objavljuje u travnju i listopadu. Podsjetimo, deficit konsolidirane opće države za 2015. prema ESA2010 iznosio je 10,7 mlrd. kuna ili 3,2 posto BDP-a, dok je konsolidirani dug bio 289,6 milijardi ili 86,7 posto BDP-a.

Povoljniji pokazatelji za 2016. povećavaju manevarski prostor u upravljanju javnim financijama, no uz i dalje brojne strukturne slabosti našeg gospodarstva i fiskalne pozicije su nam daleko od lagodnih. Izdašna sigurnosna renta, odnosno rast turizma s nemalim utjecajem na stope rasta BDP-a zasad uvelike “pokriva” nedjelovanja u sferi strukturnih reformi (javne uprave, zdravstva, mirovinskog sustava) ključnih za potencijal rasta u duljem roku. Tako se u većini izvješća o Hrvatskoj redovito apostrofira problem niskih stopa potencijalnog rasta, a u fokusu je sve više rast strukturnog deficita.

Komentirajte prvi

New Report

Close