Debeljak: Rješenje za TIBO nije u našim rukama

Autor: Marija Brnić , 27. kolovoz 2015. u 22:00
Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita/Nikola Čutuk/PIXSELL

Brodosplit je voljan platiti svoje dugovanje, ali samo ako u rješenje problema budu uključene sve strane.

Rješenje problema 3. maj TIBO-a nije u rukama Brodosplita, poručuju jučer iz splitske tvrtke koju matuljska tvornica proziva za odbijanje suradnje u plaćanju dospjelog duga, kojim bi dijelom mogla pokriti isplatu plaća koje duguje već četiri mjeseca.

Iz Brodosplita podsjećaju kako su s TIBO-om suradnju za dvije novogradnje ugovorene još 2011. uz 50-postotno avansno plaćanje, a kasnije je i na molbu uprave platio i dio ostatka kako bi pomogli TIBO-u da na vrijeme isporuče proizvod. No, TIBO je kasnio 105 dana, što je rezultiralo i kašnjenjem isporuke broda i penalima od 2,5 milijuna eura, zbog čega Brodosplit vodi sudski spor protiv TIBO-a. No, voljni su, kažu, razgovarati o podmirenju svoje obveze od 1,8 milijuna kuna, ali u sveobhvatnom rješenju u kojemu bi bile uključene sve strane povezane s TIBO-om.

Podsjećaju, naime, da TIBO ima potraživanja i od Uljanika, koji u privatizacijskom procesu 3. maja nije preuzeo njegovu tvrtku-kćer TIBO. Vodstvo tvrtke ne proziva javno i 3. maj, odnosno Uljanik zbog nepodmirenih obveza, koja su znatno veća, nego samo izražava bojazan da će Uljanik raskinuti suradnju s TIBO-om zbog teškoća u isplati plaća i sumnje da TIBO može realizirati ugovorene poslove. Da je TIBO-u u ovoj godini najvažnija naplata od 3. maja/Uljanika prije mjesec dana izjavio je i Mladen Pejnović, šef Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, koji je istaknuo da se radi o 8,4 milijuna kuna plus PDV.

S druge strane upravo kašnjenje države u dokapitalizaciji TIBO-a usporava provedbu restrukturiranja prema predstečajnoj nagodbi dogovorenoj još 2013. O provedbi dokapitalizacije ovisi i početak privatizacije TIBO-a, za koju se opet glavnim kandidatom smatra Uljanik. Kakav, pak, stav o TIBO-u ima Uljanik, čut će se već danas, kada će ga posjetiti premijer Zoran Milanović s potpredsjednikom za gospodarstvo Brankom Grčićem i ministrom financija Borisom Lalovcem. 

Komentirajte prvi

New Report

Close