Danas se nastavlja hrvatsko-slovenska arbitražna saga: Sve će biti jasnije nakon ročišta u Luksemburgu

Autor: Poslovni.hr , 08. srpanj 2019. u 11:15
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Slovenska strana će, očekivano, ustrajati na svojim argumentima.

Pred velikim vijećem Suda Europske unije u Luksemburgu danas se nastavlja dugogodišnja hrvatsko-slovenska arbitražna saga. Uoči usmenog ročišta, na kojem će dvije strane iznijeti argumente o nadležnosti europskog suda u ovom sporu, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oglasilo se priopćenjem, u kojem ponavlja dobro poznate stavove hrvatske strane u ovom sporu, piše Novi list.

U priopćenju se arbitražna odluka spominje pod navodnicima, što je u skladu s hrvatskim stajalištem o nepriznavanju arbitražne odluke, donesene prije nešto više od dvije godine. Nakon arbitražnog skandala u kojem je otkriveno nedopušteno lobiranje slovenske strane, Hrvatska je jednoglasnom saborskom odlukom napustila arbitražu koja je unatoč slovenskom kršenju arbitražnih pravila nastavila rad do konačne odluke.

Budući da hrvatska strana odluku arbitraže ne prihvaća, slovenska strana obratila se Sudu EU tužbom protiv Hrvatske, tvrdeći da je hrvatsko nepriznavanje arbitražne odluke onemogućava u provedbi europskog prava, čime Hrvatska krši europsko pravo. To je važan detalj, s obzirom na to da je Sud EU nadležan samo za provedbu europskog prava.

Hrvatska će strana danas pred sudom u Luksemburgu iznijeti argumentaciju na koju se pozvala u odgovoru na slovensku tužbu, uputivši prigovor o nenadležnosti Suda EU u ovom sporu. Hrvatska strana, naime, smatra kako u ovom sporu nije riječ o primjeni i tumačenju prava EU-a, s obzirom na to da je predmet ovog spora tumačenje i primjena međunarodnog prava i da taj spor treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima, uključujući i pregovore.

Slovenska strana će, očekivano, ustrajati na svojim argumentima. Predmet spora nije arbitražna odluka, koju slovenska strana smatra neupitnom, a Hrvatska njezinim nepriznavanjem i nepoštivanjem krši europsko pravo, onemogućujući Sloveniju u provedbi europskih pravila i politika.

Hrvatsku u ovom sporu zastupa pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Gordana Vidović Mesarek i zastupnica hrvatske vlade pred Sudom EU Jemima Stratford, britanska odvjetnica koja je posebno angažirana zbog ovog spora. Hrvatski će tim sudu u Luksemburgu predstaviti hrvatske argumente prema kojima je arbitražna odluka nevaljana, a granica između dvije zemlje i dalje nedefinirana. Arbitražni sporazum, nadalje, nije dio europskog prava, niti je u nadležnosti europskog suda, kao što su i bilateralni granični sporovi izvan nadležnosti Suda EU, jer riječ je o pitanjima međunarodnog prava, koja se i rješavaju u okviru međunarodnog prava, dijalogom i bilateralnim pregovorima.

Međutim, slovenska strana odbija nove pregovore, ustrajavajući na odluci arbitražnog suda, koju Hrvatska ne priznaje. Ljubljana se odlučila za tužbu premda ju je Europska komisija odbila podržati u sporu protiv Hrvatske, unatoč drukčijem mišljenju pravne službe Europske komisije, koja je zaključila da je ovdje riječ o europskom pravu i da je implementacija arbitražne odluke obvezujuća za jednu i drugu stranu.

Slovenskoj je strani to mišljenje bilo krunski dokaz da je Europska komisija politički pristrana na štetu Slovenije, što se u Ljubljani objašnjavalo utjecajem hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Europskoj pučkoj stranci, kojoj pripada i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Komentirajte prvi

New Report

Close