Dan porezne slobode: Sve što se zaradili od 1. siječnja do danas ostaviti ćete državi

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2016. u 11:03
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ukupno porezno opterećenje radnika s prosječnom plaćom u Hrvatskoj je veće od 50 posto.

Hrvatski radnik koji prima prosječnu plaću, oženjen, s jednim djetetom, iz Zagreba, nepušač, koji ima automobil, za državu radi čak 181 dan u godini, pokazao je to kalkulator za izračun osobnog Dana porezne slobode u Hrvatskoj, kojeg su osmislili i izradili u Udruzi poreznih obveznika Lipa.

Dan porezne slobode je dan u godini kad prestajete raditi za državu i njene institucije – one svima potrebne (školstvo, zdravstvo), ali i prekobrojne i upitne agencije, institute, ustanove i njihove subvencije, poticaje, potpore i naknade. Od danas  počinjete raditi za sebe i svoju obitelj!

U Hrvatskoj radnik s prosječnim primanjima taj dan može „proslaviti“ 1. srpnja. Udruga poreznih obveznika Lipa poziva povodom toga građane da zajedno obilježimo ovaj dan na društvenim mrežama dijeleći hashtag #ManjiPorezi te da tako ukažemo na problem prevelikog poreznog opterećenja građana u Hrvatskoj.

Naime, ukupno porezno opterećenje radnika s prosječnom plaćom u Hrvatskoj je veće od 50 posto. To znači da prosječni hrvatski porezni obveznik radi za državu nešto više od pola godine, što se u odnosu na 2015.  godinu nije promijenilo.

Lipa također poziva sve građane da dođu na proslavu Dana porezne slobode koja će se održati u subotu, 2. srpnja 2016. na Cvjetnom trgu u Zagrebu, u coffee shopu GOST&ONA, Preradovićeva 1, od 10 do 18 sati.

Tom će se prilikom građani moći upoznati s radom Lipe, njenom upravom i članovima, okrijepiti lipovim čajem, te ako žele, učlaniti se u udrugu ili donacijom pomoći u realizaciji njenih ciljeva. Svakom novom članu ili donatoru Lipa poklanja posebno dizajniranu majicu.

Kalkulator Dana porezne slobode dostupan je na internetskoj stranici udruge Lipa:http://danporezneslobode.manjiporezi.hr/. Cilj koji Udruga Lipa želi postići kalkulatorom je jačanje svijesti poreznih obveznika o visokoj cijeni države koju su prisiljeni plaćati te poticanje pozitivnih društvenih promjena, prije svega u smjeru poreznog rasterećenja kojim bi se poreznim obveznicima omogućilo da raspolažu s većim dijelom osobnog dohotka.

Lipa je nestranačka i neprofitna udruga koja zagovara interese poreznih obveznika. Udruga se zalaže za smanjenje poreznih opterećenja za građane i poduzetnike, smanjenje državnog aparata, povećanje efikasnosti i transparentnosti javnog sektora, te smanjenje javnog duga.

Komentirajte prvi

New Report

Close