Dalmatincima se ne isplati dovoziti voće u Zagorje

Autor: Agencija VLM , 10. listopad 2014. u 17:23
Thinkstock

Bivši pogoni Done su u najmu od lipnja ove godine, a poslovni plan uključuje najam do kraja godine, pa s 31. prosincem Maraska odlazi.

Nakon par mjeseci odvijanja proizvodnje koju je u pogonu gornjostubičke Done organizirala tvrtka Maraska, proizvodnja krajem godine prestaje. Da je tome tako, potvrdili su nam i u Upravi Maraske.

Pri kraju s otkupom

– Pogoni su u najmu tvrtke Maraska od lipnja ove godine, a poslovni plan uključuje najam pogona do kraja ove godine, odnosno do 31. prosinca, kada nam najam završava. Maraska je najam realizirala s namjerom koncentriranja i prerade voća u voćne koncentrate i potpisala ugovor o najmu 29. svibnja ove godine. Kako ugovor i predviđa, Maraska je pri kraju sa djelatnošću otkupa i koncentriranja voća – rekao nam je Stipe Bevanda, član Uprave Maraske.

Tako već drugi put u zadnjih godinu dana dolazi do gašenja proizvodnje u prostorima gornjostubičke Done, koja je nekada bila poznata i priznata tvornica za preradu voća i proizvodnju sokova u svjetskim razmjerima.

– Općina se ne može miješati u poslovnu politiku tvrtke, ali smo zainteresirani za ovaj poslovni prostor, te smo u kontaktu s Beta Nekretninama, koje brinu o pogonima, nakon što je banka sjela na sve. Nama bi bilo puno draže da se nađe investitor koji bi pokrenuo proizvodnju, nego da pogoni zjape prazni, a brine nas i stanje opreme, prvenstveno zbog korištenja plina amonijaka u rashladnim komorama – rekao nam je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić.

Svjesni značaja pogona

Ističe kako je Općina Maraski izašla u susret i učinjeno je sve kako bi se pokrenula proizvodnja, no Maraska na žalost više nema interesa produživati ugovor, a i odmah su rekli kako se radi o proizvodnji probnog karaktera te da će se do kraja godine vidjeti isplativost. Maraska je u obnovljenoj proizvodnji u prostorima Done u Gornjoj Stubici zaposlila 40-ak radnika.

– Svjesni smo značaja ovog pogona za Općinu te cijelu Županiju i za sve ljude koji su na neki način povezani s pogonima koji su u najmu tvrtke Maraska, ali ugovor se koncem godine prekida – rekli su u Upravi Maraske.

Komentirajte prvi

New Report

Close