Maras mijenja pravila, daje veće iznose manjem broju tvrtki

Autor: Marija Brnić , 22. siječanj 2013. u 17:34
Photo: Marijan Susenj/Pixsell

Već lani je za 45 posto smanjen ukupan broj projekata koji su dobili potpore, ali su iznosi zato udvostručeni, u prosjeku na 68 tisuća kuna po projektu.

Više novca za manje projekata, moto je ovogodišnjeg programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva "Poduzetnički impuls", kojeg bi Vlada trebala usvojiti u četvrtak. Program je težak 730,6 milijuna kuna, a više od polovice sredstava, čak 380 milijuna, namijenjeno je ulaganjima u fondove za gospodarsku suradnju.

"Lani provedeno istraživanje među poduzetnicima koji su ranijih godina koristili potpore pokazalo je da njih 44 posto nije osjetilo efekte potpora, a ključnim su za to smatrali njihov premali iznos. Stoga smo bitno promijenili sustav potpora", ojbašnjava zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros. Već lani je za 45 posto smanjen broj projekata koji su dobili potpore, ali su iznosi potpora udvostručeni, u prosjeku na 68 tisuća kuna po projektu."Impuls" je ove godine podijeljen u četiri programska područja: sustav potpora vrijedan 187 milijuna kuna, sustav financiranja malih i srednjih poduzetnika težak 461,5 milijuna kuna, te EU programi za koje se izdvaja 76,2 milijuna kuna i jačanje sustava institucionalne podrške poduzetncima sa 6 milijuna kuna.  Poduzetnicima najzanimljiviji sustav potpora predviđa ukupno 26 milijuna kuna za razvoj mikro poduzetništva i obrta, s naglaskom na mlade i početnike, te poduzetništvo tzv. kreativnih industrija. Jačanju konkurentnosti poduzetnika pomaže se s 93 milijuna kuna. U razvoj poslovnog okruženja potpore dosežu 51 milijuna kuna, a najveći "push up" dobit će tehnološki parkovi i poduzetnički inkubatori. Fond potpora za obrazovanje, te tradicijske i umjetničke obrte je 16 milijuna kuna. U programu financiranja poduzetništva naglasak se, dakle, daje ulaganju u FGS-ove, a uz subvencije kamata za poduzetničke linije (43 milijuna kuna), povećana su i jamstva za malo gospodarstvo na 35 milijuna kuna.

Prioritet u poticanju imat će inovacije, nove tehnologije i start-up poduzetništvo, a osim viših iznosa potpora, novosti slijede i u procedurama. Financiranje će se vezati uz projekt, pa se u zahtjevu traži i opis ulaganja, vremenski okvir realizacije i procjena učinka na poslovanje. Ti će dokumenti proći najprije administrativnu provjeru, a potom ući u sustav bodovanja. Prolaz će dobiti oni s 80 i više od ukupno 100 bodova, dok će svi niže bodovani biti obaviješteni o ocjeni i pozvani na popravak projekta. Naime, od ove godine natječaji za "Impuls" više neće biti jednokratno raspisani, na 30 dana, nego ostaju otvoreni sve dok se ne iskoriste predviđena sredstva, pa će poduzetnici moći s istim, poboljšanim projektom ponovno aplicirati za poticaje. Na web stranicama Ministarstva moći će uz upis OIB-a pratiti i status svoje prijave. Novost je i uvođenje provjere usklađenosti predviđenih troškova i aktivnosti kod ocjenjivanja projekta, kao i nadzora realizacije projekata, što, ističe Pros, godinama nije bila praksa. Reducira se i broj dokumenata koje se mora priložiti jer će Ministarstvo informacije uzimati i iz javnih registara. Prve pozive za potpore oglasit će se 1. veljače.

  • 730 milijuna kuna ukupna je svota koja će se podijeliti kroz program poduzetnički impuls
  • 380 milijuna kuna predviđeno je ulaganje u 2013. godini u fondove za gospodarsku suradnju

  • 187 milijuna kuna sustav je potpora za poduzetnike koji bi obuhvaćao četiri mjere
  • 76,2 milijuna kuna ide za EU programe i projekte, a od toga najviše za EU grantove

Komentari (3)
Pogledajte sve

http://www4.bkpm.go.id/ ovo je link na invest in indonesia

Bit će bonusa kod Škegre kad im legne fee od 5-6 milja kuna iz FGS-a.
A do sada su se pokazali kao veliki ventures kapitalisti tako da im treba još dati love iz proračuna da rasipaju.

Ovo ministarstvo je izmišljeno da se pravda trošenje love iz proračuna podobnima i da se u uhljebe po partijskoj liniji.

treba ukinuti i ministarstvo gospodarstva i poduzetništva i osnovati agenciju za investicije i dovesti naše mlade stručnjake iz citija ili wall streeta da svojim kontaktima dovedu ulagače.

http://www4.bkpm.go.id/ evo jednog primjera,samo ih potrebno iskopirati a dovoljno je i pogledati kako u srbiju i makedoniju dolaze investitori a kod nas nitko.čak ni u turizam koji je bogomdan.

Koje bacanje prašine u oči! Preraspodjela otetog, umjesto pravne sigurnosti, gospodarske diplomacije, besplatnih edukacija i sl. Maras se do sada pokazao kao apsolutno nekoristan ministar…

New Report

Close