Croatia Airlines paralizirana zbog štrajka tri sindikata

Autor: Darko Bičak , 13. svibanj 2013. u 22:01
Zlatko Sirać, član Uprave CA, koja se žali da nema kontrolu nad 76 posto troškova/PIXSELL

Posljedice štrajka moglo bi osjetiti gotovo tisuću putnika samo tijekom utorka, a problemi se očekuju i narednih dana.

Zbog najavljenog štrajka dio međunarodnih i domaćih redovitih letova Croatia Airlinesa tijekom današnjeg dana će se obavljati prema izmijenjenom redu letenja.

Iz nacionalne zrakoplovne kompanije ističu da štrajk znači samo djelomični poremećaj prometa, jer će većina putnika biti prevezena zrakoplovima Croatia Airlinesa prema redu letenja, a ostali dio zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima. Za današnje letove prijavljeno je 4600 putnika, a u kompaniji očekuju da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900. U nacionalnom zračnom prijevozniku upozoravaju da najavljeni štrajk sindikata Croatia Airlinesa i prije samog početka uzrokuje kompaniji izravne i neizravne štete, a ugrožava započeti program restrukturiranja tvrtke i opstojnost tvrtke.Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) za danas su najavili industrijsku akciju s početkom u šest sati ujutro, a sindikat SHSZUZ namjerava provesti jednosatni štrajk upozorenja od 11 do 12 sati.

Iz Uprave CA ističu da unatoč višemjesečnim razgovorima oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, u kojima je poslodavac pokazao spremnost na dogovor u okviru poslovnih mogućnosti predviđenih programom restrukturiranja, tri strukovna sindikata nisu pokazala razumijevanje za trenutačnu situaciju u kompaniji. Program resrukturiranja, između ostalog, podrazumijeva uštede u sklopu kolektivnih ugovora. Ta prava uvelike opterećuju poslovanje tvrtke u financijskom pogledu i prepreka su za održivo poslovanje kompanije koja je prošlu godinu završila s gotovo pola milijarde kuna gubitka.U Upravi kažu da 76% ukupnih troškova kompanije čine nekontrolabilni troškovi, na koje menadžeri ne mogu utjecati, a Uprava odlučuje o samo 24% troškova. Istodobno se 65 posto takvih kontrolabilnih troškova odnosi na trošak radne snage.

Sindikati:

'Uprava uništava tvrtku'

Koordinacija sindikata SKOZ, HSPP i SHSZUZ najavila je da danas započinje sa štrajkom koji će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva za zadržavanjem svih stečenih prava prema kolektivnom ugovoru. Sindikati ističu da i aktualni menadžment i dalje uništava kompaniju koja je sve manje konkurentna. Istodobno, ističu, da menadžemnt za svoje propuste krivi radnike koji se stalno šikaniraju.

Komentirajte prvi

New Report

Close