CIOS: Požar lokaliziran i stavljen pod kontrolu

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2014. u 11:45
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Vatra je izbila jučer poslijepodne na otvorenom skladištu CE-ZA-R-a Centra za reciklažu, članice C.I.O.S. grupe.

Iz tvrtke CIOS stiglo je priopćenje vezano za jučerašnji požar na Jankomiru. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Požar u C.I.O.S.-u na Jankomiru stavljen je pod kontrolu, a mjerenja Zavoda za javno zdravstvo „Andrija Štampar“ pokazuju da koncentracija plinova nije prešla dozvoljene granične opasnosti. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, uz pomoć kolega iz susjednih županija, lokalizirali su požar, osigurali zgarište sa svih strana, te provode dodatne mjere zaštite. Požar se više ne može širiti.

Vatra je izbila jučer poslijepodne na otvorenom skladištu CE-ZA-R-a Centra za reciklažu, članice C.I.O.S. grupe. Još nije poznat uzrok požara, koji nije zahvatio opasne komponente koje se izdvajaju iz otpadnih vozila prije prešanja i daljnjeg recikliranja. Vatrogasci su na lokaciji požarišta, gdje će se zadržati koliko to bude potrebno radi provođenja dodatnih mjera protiv ponovnog aktiviranja požarišta.

Radi različitih interpretacija u javnosti, donosimo kronologiju događanja. Djelatnici CE-ZA-R-a primijetili su otvoreni plamen oko 13.30 u dijelu skladišta u kojem su odloženi branici izdvojeni iz otpadnih vozila. Dok su djelatnici pokušavali ugasiti plamen, dva poziva, bez uspješnog uspostavljanja veze zbog zauzetosti broja, upućena su na broj 193 u 13:37. Poziv na broj 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje upućen je u 13:40. Vatrogasci su u kratkome roku stigli na lokaciju požara, već u 13:50.

U požaru nije bilo ljudskih žrtava. Među djelatnicima nema ozlijeđenih, a jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen i pružena mu je liječnička pomoć. Djelatnici hitne pomoći potvrdili su da je riječ o lakšoj ozlijedi, a tijekom dana predstavnici C.I.O.S.-a stupit će s ozlijeđenim vatrogascem u kontakt.

Sve dežurne službe su promptno izašle na intervenciju, a u upravnoj zgradi C.I.O.S.-a je jučer poslijepodne do kasnih večernjih sati djelovao krizni stožer na čelu sa g. Pavlom Kalinićem, pročelnikom zagrebačkog Gradskog ureda za upravljanje hitnim situacijama. U upravljanju hitnom situacijom sudjelovali su Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, PU Zagrebačka i DUSZ, uz djelatnike hitne pomoći koji su preventivno boravili na lokaciji požarišta. Gašenje požara otežao je vjetar koji je dodatno raspirivao vatru, zbog čega su angažirane brojne ekipe profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca iz Zagreba i okolnih županija. Gradski Ured za upravljanje hitnim situacijama u izravnom kontaktu s ministrom obrane koordinirao je i gašenje MORH-ovim helikopterima. Uložen je golem napor i iskazana je velika predanost svih uključenih u gašenju. Pomoć u intervenciji pružili su i Zagrebački Holding, podružnice Čistoća te Vodoopskrba i odvodnja, te INA d.d., koja je na požarište iz Rafinerije nafte Sisak uputila pjenu za gašenje. Svi uključeni pokazali su iznimno veliko zalaganje, zbog čega je u kasnim večernjim satima požar uspješno lokaliziran.

Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ uzrokovao je dva uzorka zraka i jedan uzorak izgorenog materijala. Rezultati udjela plinova u zraku tijekom jučerašnjeg dana ne ukazuju na odstupanja od graničnih, za zdravlje sigurnih vrijednosti. Preliminarna analiza uzorka zraka uzorkovanog tijekom požara jučer u 17 h nije pokazala prisutnost benzena, niti njegovih supstituenata (BTX), niti policikličkih aromatskih ugljikovodika B(a)Py – benzapirena. Danas će se ponoviti uzorkovanje.

Uzrok požara i materijalna šteta bit će poznati tek nakon očevida. U požaru nisu stradala postrojenja, niti objekti, pa se očekuje brza normalizacija recikliranja poslovanja, nakon što stručne, zaštitne i istražne službe obave svoj dio posla. Prema prvom uvidu na licu mjesta, izgorjeli su samo otpadni materijali na otvorenom, većinom prešani metalni dijelovi i plastični dijelovi prethodno izdvojeni iz otpadnih vozila. Budući da se opasne komponente, na primjer antifriz, motorna ulja, akumulatori, tekućine, i slično, temeljem Pravilnika o gospodarenju otpadnim vozilima, prethodno izdvajaju iz otpadnih vozila, ove tvari nisu gorjele.

Najnovija obavijest iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

"Obzirom da je opasnost od narušavanja zdravlja prestala građani slobodno mogu otvarati prozore i izlaziti iz svojih kuća no i dalje je potrebno izbjegavati izlaganje dimu u neposrednoj blizini požarišta. Novi nalazi analiza zraka bit će dostupni tijekom dana te će građani pravodobno biti obaviješteni o daljnjem razvoju događaja.“

Uprava i djelatnici C.I.O.S. grupe zahvaljuju svima koji su bili uključeni u ovu akciju, i koji će u slijedećih nekoliko dana sudjelovati u potrebnim aktivnostima i potpunoj stabilizaciji požarišta.

S obzirom da nema štete na postrojenjima i opremi, normalizacija poslovanja na reciklažnom centru očekuje se u slijedećih nekoliko dana, čim nadležne institucije obave sve potrebne uvide.

Javnost ćemo i dalje izvještavati o svim relevantnim događanjima i poduzetim mjerama."

Komentari (3)
Pogledajte sve

Decka iz Rudesa [emo_namigusa]

otrov-nad-zagrebom
zasto-sada-sute-milanovic-josipovic-zmajlovic-bandic-i-mesic
koga-se-plaše

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/120427-otrov-nad-zagrebom-zasto-sada-sute-milanovic-josipovic-zmajlovic-bandic-i-mesic-koga-se-plase.html

Hoće li C. I. O. S. snositi troškove gašenja požara?

New Report

Close