‘Činovnici imaju čak 284 dodatka na plaću koji iznose oko 3,6 mlrd. kn’

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2012. u 10:10
Slavko Linić (PXL)

To je pokazala analiza Ministarstva financija o različitim dodacima na plaće u javnim i državnim službama koje dobiva dobar dio zaposlenika.

'Ako ste skladištar, najbolje je da se zaposlite u nekoj od ustanova u kulturi jer će vam plaća automatski biti veća za deset posto od kolege koje vodi skladište u nekom ministarstvu', piše Jutarnji list.

To je prema pisanju lista pokazala analiza Ministarstva financija o različitim dodacima na plaće u javnim i državnim službama koje dobiva dobar dio zaposlenika za posebne uvjete rada zahvaljujući još važećim kolektivnim ugovorima i uredbama koje su Vlada i sindikati ugovarali proteklih godina. Prema prvoj analizi, ima 284 takvih dodataka, a time nisu obuhvaćeni ministarstva policije i obrane te ih je u konačnici zacijelo i više, navodi Jutarnji.

Izdaci za plaće u javnom i državnom sektoru ove su godine malo manji od 23 milijarde kuna, a samo različiti dodaci iz kolektivnih ugovora koštaju gotovo četiri milijarde kuna. 'Sada svako ministarstvo za sebe vodi podatke o dodacima na plaće. Od 1. siječnja sva će ministarstva biti objedinjena Registrom zaposlenih pa će se na jednom mjestu u svakom trenutku moći vidjeti koliko se izdvaja za osnovne plaće, a koliko na dodatke. Sustav će omogućavati bolje praćenje neujednačenosti u pojedinim resorima' rekao je za Jutarnji jedan član Vlade.

Ovakvu je analizu o dodacima na plaće javnih i državnih službenika napravila je i bivša Vlada kao preduvjet za uštede na masi plaća, no nikada nisu ušli u ozbiljne pregovore sa sindikatima o ukidanju ili smanjenju nekog od dodataka. Kako Jutarnji list piše, zasad u Vladi ne izlaze s brojkama o mogućim uštedama na dodacima, no analize bivše Vlade pokazuju da su, uz osnovne plaće od 25 milijardi kuna, dodaci na plaću iznosili 3,6 milijardi kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close