‘Cilj je profit, ali najvažnija je reputacija’

Autor: Marko Biočina , 25. veljača 2015. u 22:00
Panel o istraživanju i vađenju nafte u Jadranu/Davor Višnjić/PIXSELL

Želimir Šikonja, Eric Hathon, Timothy Allan i Marco Serazzi predstavili su poslovanje svojih kompanija i osnovne namjere pri poslovanju u Hrvatskoj.

Istraživanje ugljikovodika u Jadranu proces je koji će se voditi u skladu s najvišim svjetskim standardima, od strane renomiranih međunarodnih kompanija s velikim iskustvom i kvalitetnim referencama u takvim vrstama poslova. Upravo to je zaključak prve panel diskusije konferencije Energy Investment Forum, inače prve javne prezentacije i nastupa svih kompanija čije su ponude prihvaćene su na nedavno završenom natječaju za istraživanje i eksploataciju jadranskih rezervi ugljikovodika. 

Odnos s zajednicom
Na panelu su tako govorili : Želimir Šikonja iz Ine, Timothy Allen iz OMV-a, Eric G. Hathon iz Marathon Oil Companyja te Marco Serazzi iz ENI-ja Hrvatska. Prvi je prezentirao Šikonja, izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Ini koji je prisutne upoznao s poviješću istraživanja ugljikovodika u Hrvatskoj, ali i brojnim Ininim projektima koji su provođeni tijekom proteklih godina. Kako je upozorio Šikonja, prosječna prosječna starost naftnih polja u Hrvatskoj iznosi 38 godina, a plinskih 29 godina, a vrhunac proizvodnje nafte zabilježen je 1981. godine. Tijekom narednih desetljeća proizvodnja je padala, sve dok prije nekoliko godina Ina nije uložila znatne napore u istraživanja i remonten radove koji su rezultirali činjenicom da je prošle godine proizvodnja nafte rasla.

 

38godina

prosječna je starost proizvodnih naftnih polja na području Hrvatske

"U zadnjih pet godina uloženo je oko 540 milijuna kuna samo u istraživanje u Hrvatskoj te dodatnih 2 milijarde kuna u razradu i proizvodnju. Izbušili smo 16 bušotina, otkrili četiri kopnena naftna polja, jedno manje plinsko offshore polje, indicirali smo nekoliko novih nalazišta koja tek treba ispitati te potvrdili plinsko kondenzatno polje na granici Hrvatske i Mađarske. Nažalost, mogli smo realizirati i više no nakon 2011. i oduzimanja dozvola, naše istraživačke aktivnosti bile su vrlo prostorno ograničene isključivo na prostore obuhvaćene proizvodnim koncesijama", rekao je Šikonja najavivši kako Ina temeljem svog iskustva i izvrsnih referenci na Sjevernom Jadranu puno očekuje i od novih projekata na Južnom Jadranu gdje je kompanija pobijedila na natječaju za dva istražna bloka. Najveći broj blokova na najtečaju dobio je konzorcij američkog Marathon Oil-a i austrijskog OMV-a.

Poslovanje i planove američke kompanije predstavio je Eric G. Hathon, menadžer za međunarodne projekte Marathon Oil-a. Hathon, diplomirani inženjer geologije s više od dvadeset godina rada u Marathonu, predstavio je osnovna načela poslovanja Marathona, inzistirajući na visokim standardima ekološkog i društveno odgovornog poslovanja.'Cilj našeg poslovanja je profit, ali nam nije bitniji od naše reputacije. Reputaciju gradimu putem odnosa sa zajednicom', rekao je Hathon, prikazavši niz pokazatelja o tome kako Marathon ima znatno bolji skor po pitanju sigurnosti na radu i neplaniranih prekida proizvodnje od prosjeka industrije.

"Tempo planiranih radova na Jadranu u ovom trenutku ne možemo otkriti iz prostog razloga što će on ovisiti o ograničenjima i uvjetima koje će pred nas postaviti ekološka i regulativna procedura koju, dakako, namjeravamo u potpunosti poštivati", rekao je Hathon. Slične stavove rezonirao je i potpredsjednik OMV-a za istraživanje, Novozelanđanin Timothy Allan, čije je izlaganje započelo detaljnim pregledom aktivnosti austrijske kompanije u svim dijelovima svijeta u sektoru istraživanja i proizvodnje ugljikovodika. OMV u tom segmentu posluje diljem svijeta, od Jemena, preko Novog Zelanda i Libije do Crnog mora. 

Kontinuirani nadzor
I Allan je u više navrata naglašavao kako ekološke udruge smatra partnerima, te ih pozvao na otvorenu komunikaciju. "O tome što sve činimo kako bismo smanjili svoj utjecaj na okoliš mogao bih pričati cijeli dan, no reći ću tek kako vodimo računa o morskim sisavcima tijekom seizmičkih istraživanja, s obzirom da je to tema kojom se i osobno vrlo angažirano bavim. Dakle, tijekom provođenja takvih radova, angažiramo vanjske stručnjake- morske biologe – koji su kontinuirano prisutni na brodovima, precizno motrimo aktivnosti sisavaca u blizini i tek kad se ispune uvjeti dugotrajne neprisutnosti takvih organizama u blizini krećemo s radovima. Zaštita prirode nam je prioritet i pozivam sve ostale zainteresirane da nam se obrate, uvjeren sam kako zajedno možemo učiniti puno", poručio je Allan. Najiskusnija tvrtka među četiri prijavljene, barem što se tiče istraživanja Jadrana, je talijanski ENI, inače jedna od najvećih naftnih kompanija na svijetu. Marco Serazzi, regionalni menadžer u ENI-jevoj hrvatskoj ispostavi upozorio je kako je talijanskoj tvrtki jadranska geologija dobro poznata, kao i modus poslovanja u Hrvatskoj, te da stoga očekuju uspjeh. 

Ugovori u travnju
"ENI je u Hrvatskoj prisutan od 80-tih, a od 90-tih zajedno s Inom crpimo plin na sjevernom Jadranu. To je vrlo uspješna suradnja, bez ikakvih značajnijih problema i vjerujemo kako je to dobra referenca za budućnost. Imamo znanje, imamo tehnologiju i vrlo smo zadovoljni zbog mogućnosti da nastavimo svoje dosad uspješno poslovanje u Hrvatskoj', rekao je Serazzi. Prema terminskom planu, koncesijski ugovori trebali bi biti potpisani u travnju, a koncesionari će onda krenuti s pripremama za provođenje istraživanja.

Izjave sudionika:

U zadnjih pet godina uložili smo 540 milijuna kuna samo u istraživanje u Hrvatskoj
Želimir Šikonja, INA

Zaštita prirode nam je prioritet i pozivam sve zainteresirane na suradnju
Timothy Allan, OMV

Sve ekološke i regulativne uvjete ćemo poštivati, o njima ovisi tempo radova
Eric Hathon, Marathon Oil

U Hrvatskoj smo od 80-ih i vrlo smo zadovoljni zbog mogućnosti novih poslova ovdje
Marco Serazzi, ENI

Komentirajte prvi

New Report

Close