Cijena konzultanata za gradnju KBC Rijeka porasla 500 posto

Autor: Marija Brnić , 20. srpanj 2014. u 22:00
Novi KBC Rijeka trebao bi se prostirati na 240 tisuća kvadrata/FOTO

Na prvi natječaj javila se odvjetnička kuća Karanović&Nikolić, te tvrtka PPP centar Saše Marenjaka.

Osim Trga pravde u Zagrebu, još jedan milijarde kuna vrijedan JPP-projekt zapinje u Centru za praćenje energetskog sektora i investicija.

Riječ je o 3,2 milijarde kuna vrijednom projektu gradnje bolničkog kompleksa KBC Rijeka, a za razliku od prvog slučaja, gdje su problem odnosi u vladajućoj Kukuriku koaliciji, ovaj JPP-projekt usporava izbor savjetnika za pripremu projekta. U veljači je, naime, CEI raspisao natječaj za savjetnika, posao vrijedan 3 milijuna kuna, a na koji su, kako nam je potvrđeno, pristigle dvije ponude, ali su odbačene jer "niti jedna nije zadovoljila zahtjeve i uvjete iz dokumentacije za nadmetanje". Natjecanje su stoga, dodaju u CEI-u, morali poništiti. Ne iznose nikakve detalje, osim da su se na natječaj javili odvjetnička kuća Karanović & Nikolić i konzultantska tvrtka PPP Centar.

Neslužbeno saznajemo da je prvom natjecatelju zamjereno da ne ispunjava tehničke uvjete rada na tako vrijednom JPP projektu u Hrvatskoj, a drugome da odskače iz zadanih okvira, a navodno je ponudio cijenu od 14,8 milijuna kuna.Natječaj je ponovljen u svibnju, a pažnju plijeni naglo povećana, čak upeterostručena vrijednost posla, jer je u drugome taj iznos podigut na 15 milijuna kuna!?"Unatoč tomu što je naslov isti, valja napomenuti kako se sadržaj predmeta promijenio", kratko odgovaraju iz CEI-a na upit da pojasne razlog drastičnog povećanja troška. Pregleda li se dokumentacija iz oba natječaja, uočava se da je prvi predviđao dvije faze savjetovanja u pripremi, te u provedbi JPP-a, dok je u drugome to prošireno na pet faza, pri čemu prve tri obuhvaćaju pripremu do izbora partera, a ostale dvije praćenje provedbe ugovora.

Detaljnije su nabrojane i usluge pravnog, ekonomskog i tehničkog savjetovanja. No, glavna razlika iščitava se u plaćanju. Za razliku od prvog kruga, novi natječaj predviđa isplatu čak polovice ukupnog iznosa za savjete u prve tri faze, premda se u te tri faze obavlja tek manji dio ukupnog posla, a traje tek nekoliko mjeseci. U preostalih devet godina, u kojoj se prati gradnja i uporaba zgrada, biti će plaćena preostala polovica. Ponovljeni natječaj je završen, a uz natjecatelje iz prvog kruga s ponudom se pojavio još i Inženjerski biro u suradnji s Energovizijom. Odluka o odabiru, prema uvjetima natječaja, biti će donesena najkasnije 100 dana od isteka roka za predaju ponuda, što znači do konca listopada. Znakovito je, međutim da je prva afera vezana uz rad CEI-a, zaključenje dvogodišnjeg ugovora o savjetovanju na iznos preko 90 milijuna kuna, a proveden bez javnog nadmetanja, bio dat upravo natjecatelju koji se pojavio i u poslu oko KBC Rijeka – PPP Centrom.

Komentirajte prvi

New Report

Close