‘Cijena bakalara već dugo nije bila tako visoka. Zadnji put se nešto slično dogodilo prije 10 godina’

Autor: Poslovni.hr , 21. prosinac 2015. u 12:20
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bakalar je zbog smanjenog izlova samo u nabavi poskupio 30 do 40 posto.

Počela je sezona zabrane izlova srdela koja će trajati sve do polovice siječnja, pa je i kupaca, koji su se uobičajeno vrzmali oko štanda s malom plavom ribom, drastično manje. Nije samo nedostatak srdele razočarao one koji su je namjeravali staviti na stol na Badnjak.  Cijena suhog bakalara, koji se tradicionalno tuče na bijelo uz obilato zalijevanje domaćim maslinovim uljem, ove je godine, primjerice na pulskoj tržnici, skočila i do 260 kuna za kilogram.

Doduše, u trgovačkim centrima bakalar se može naći i za 130 kuna, a samo najbolji komadi koštaju 160, 170 kuna. Prodavač s ribarnice nije novinarima Glasa Istre znao reći zbog čega je ova delicija toliko poskupjela, kaže da su dobavljači naprosto podigli cijene.

Petar Banko, vlasnik tvrtke Alden iz Baderne, kazao je da je bakalar zbog smanjenog izlova samo u nabavi poskupio 30 do 40 posto. "Cijena bakalara već dugo nije bila tako visoka. Zadnji put se nešto slično dogodilo prije 10 godina, kazao je Banko, u čijem se pogonu proizvede i dvije tone bakalara na bijelo, od čega se dio plasira svjež, a dio u konzervama.

Komentari (7)
Pogledajte sve

@Jovan,

a ti si loš lovac ?

ni bakalar, ni oslić ništa što ima oči. samo VEGETERIJANSKA PREHRANA

https://www.instagram.com/vegetarianfood/

Bakalar na bijelo , bez smrdljive ribe sjevernih mora i bez krumpira :

MOL (oslić) NA BIJELO

1.Mol se kuha 15min uz dodatak :Čili , sol, lovor , češnjak , peršin , kvasina , biber , maslinovo ulje .
2.Riba se očisti od kostiju.
3.U visoku posudu stavi se :riba , Čili , biber , sol , peršin , popržen češnjak na maslinovom ulju.
4.Bzzzzz, bzzzzz, štapnim mixerom uz višekratno dodavanje maslinovog ulja sve se pretvori u paštetu.

Dobar tek !

https://www.google.hr/search?q=bo%C5%BEi%C4%8Dna+tomson&oq=bo%C5%BEi%C4%8Dna+&aqs=chrome.0.69i59j69i57j0l4.12321j0j4&sourceid=chrome&es_sm=122&ie=UTF-8

***eto, javio se diler bakalara…ozapa, nije čudno da portugalci imaju 400 načina za spremit bakalar, 200 je da prikriju nesnosan smrad, a 200 da omekšaju đon borovo patika… kod nas postoje samo 2 načina za spremat ribu, ili je gradele(roštilj) ili brodet(fiš paprikaš) jer je riba toliko dobra da je grehota komplicirat… svaka jadranska riba je dijamant prema bakalaru, osim možda babuške i kamenjarke, a oplovio sam čitav svijet… probao sam svakakvu egozotičnu kuhinju i mogu reći da je pupčana vrpca oposuma u umaku od pudinga bodljikavog praseta zilijun puta ukusnija od 400 portugalskih načina spremanja bakalara… partija nikad nikome nije omogućila da jedu nešto hoch, bakalar su nam uvaljivali jer su za kilu pšenice dobivali po 10 maraka preko tog bakalara(u privatne đepove naravno)… ali ne od norvežana(ili tvojih baska) nego od svih naroda bivše juge… evo u subotu je bilo lijepo vrijeme, začudo i danas je, pa sam roštiljio 2 ušate, 1 plavicu, 4 ugora i 1 šanpjera, to normalan čovjek nemre uspoređivat sa smrdljivim đonom zvanim bakalar

New Report

Close