Chromos Agro kupio proizvođača biogoriva iz Ozlja

Autor: Ante Pavić , 02. listopad 2014. u 09:47
Problem su poticaji u proizvodnji biogoriva/FOTOLIA

Naš najveći proizvođač sredstava za zaštitu bilja za Biotron navodno dao 14 mil. kuna.

Tvrtka Chromos Agro obavijestila je preko Zagrebačke burze da je od kompanije Gorup preuzela ozaljsku tvrtku Biotron koja se bavi proizvodnjom biogoriva.

Iako u Chromos Agru nisu bili dostupni za komentar zbog poslovnih putovanja svojih čelnih ljudi, neslužbeno doznajemo da je Chromos kupio Biotron po nominalnoj cijeni od 14 milijuna kuna. Konačna cijena bila je nešto niža jer je Chromos Agro preuzeo neke obveze Biotrona. Najveći proizvođač sredstava za zaštitu bilja u Hrvatskoj tako je proširio svoje poslovanje na proizvodnju biogoriva te su obje strane zaključile da će Chromos Agro biti kompanija koja će nastaviti razvijati Biotron čiji je godišnji prihod 140 milijuna kuna, a zapošljava 21 radnika.

Sudeći prema mišljenju ljudi koji se u Hrvatskoj bave proizvodnjom biogoriva, zadatak im neće biti pretjerano lagan jer se žale kako je najveća prepreka razvoju te industrije Vlada, koja ne poštuje vlastite propise kad je posrijedi poticanje proizvodnje biogoriva. Iako je bio propisan novčani poticaj od 2,22 kune po litri goriva, Ministarstvo financija skresalo je budžet i odlučilo da poticaj iznosi 1,8 kune po litri, premda je pravilnikom drugačije određeno, žale se proizvođači biogoriva. Neki su se odlučili i na tužbe zbog nepoštovanja propisa.

Do srpnja ove godine odobreni su zahtjevi za isplatu novčanih poticaja za ukupno 22 milijuna litara biogoriva, što je daleko od Nacionalnim akcijskim planom zacrtanih 58 milijuna litara, što je dodatan razlog za ljutnju proizvođača biogoriva. Chromos Agro očito ima svoju računicu. U prvih šest mjeseci ove godine uprihodio je 84,8 milijuna kuna, uz dobit od 7,8 milijuna kuna, što je ipak četiri milijuna kuna manje nego u istom razdoblju prethodne godine. Godišnje proizvede 25 tisuća tona različitih proizvoda koje izvozi u zemlje Europske unije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, a usto pokriva i 50 posto hrvatskog tržišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close