Četiri ponuđača iskazala interes za Gradske ljekarne Zagreb

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. siječanj 2014. u 15:43
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

U Zagrebačkom holdingu se doznaje kako je javni poziv bio otvoren od 29. studenoga do 23. prosinca.

Na javni poziv Uprave Zagrebačkog holdinga za iskazivanje interesa o kupnji 50 posto ili više osnivačkih prava u Gradskoj ljekarni Zagreb do sada su se javila četiri ponuđača – Oktal Pharma i Medika, odnosno njihove ljekarne Prima pharme, Belupo i "Jadran" – Galenski laboratorij (JGL).

U Zagrebačkom holdingu se doznaje kako je javni poziv bio otvoren od 29. studenoga do 23. prosinca.

Senka Knežević iz Službe za odnose s javnošću Zagrebačkog holdinga izjavila je Hini da su zadovoljni s ponudama. Pojasnila je da to nije obvezujući javni poziv (natječaj) i nakon njega nema obaveze prodaje, već se njime samo želi utvrditi postoji li interes za kupnju te zdravstvene ustanove. O eventualnoj prodaji odlučuju zastupnici zagrebačke Gradske skupštine.

U uvjetima javnog poziva stoji da potencijalni investitori moraju najmanje pet godina kontinuirano poslovati na tržištu lijekova, imati u vlasništvu najmanje pet ljekarničkih jedinica i to u zadnje tri godine, te godišnji poslovni prihod od najmanje 200 milijuna kuna. Ne smiju biti porezni dužnici niti po bilo kojoj osnovi dugovati Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu.

Po nepotvrđenim informacijama, Holding kao početnu cijenu ističe 100 milijuna kuna. Pokaže li se da interes postoji, na natječaju će pobijediti onaj ponuditelj koji će za ljekarne dati najvišu cijenu.

Gradska ljekarna Zagreb danas ima 37 ljekarni, galenski i analitički laboratorij i ukupno 310 stalno zaposlenih. Holdingovi argumenti za prodaju Gradskih ljekarni loše su poslovanje i gubitak tržišnog udjela koji je pao s 30 na samo 7 posto. Kao argument za prodaju navodi se i usklađivanje s europskim pravilima, odnosno da ljekarne moraju plaćati tržišnu cijenu najma, što sada nije slučaj s obzirom da plaćaju nižu cijenu jer su u gradskim prostorima. To se shvaća kao svojevrsna subvencija i protivno je tržišnoj utakmici.

Odluci o raspisivanju javnoga poziva prethodila je izrada dokumenta o poslovanju te zdravstvene ustanove. U njemu se navodi da Gradska ljekarna pokriva svega 10 posto tržišta, a Holding se mora baviti komunalnom djelatnošću. Također se kaže da svega 10 posto ljekarni posluje pozitivno.

O novonastaloj situaciji ravnateljica Gradske ljekarne Mila Bucalić nije htjela otvoreno govoriti, ali je upozorila da im do sada nitko nije ponudio da plaćaju tržišnu cijenu najma, niti ih je kontaktirao oko moguće izmjene ugovora. Napomenula je da je po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti utvrđeno da je Gradska ljekarna javna zdravstvena ustanova i da se osnivačka prava sa županije kao osnivača ne mogu prenositi na trgovačka društva.

U slučaju pozitivnog odaziva na natječaj, Holding će eventualno raspisati natječaj za prodaju osnivačkih prava, potvrđeno je Hini iz Zagrebačkog holdinga.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ne razumijem prenisku početnu cijenu….. svi dobavljači Gradskih ljekarni
znaju da one / za razliku od cijele Hrvatske, u odnosu na ljekarništvo/
izvrsno plaćaju u 30-60 dana i ubiru sve pogodnosti brzog plaćanja..
Znači, nemaju niti velikog zaduženja…
Pa, tko je tako glupo zaformirao tu početnu ponudu …???!

O eventualnoj prodaji Gradske ljekarne Zagreb zastupnici zagrebačke Gradske skupštine mogli bi eventualno odlučivati tek nakon što Sabor RH izmjeni članak 9a Zakona o ljekarništvu i/ili članak 2 Zakona o gradu Zagrebu, odnosno ukoliko je došlo do pomirenja ministra zdravlja i gradonačelnika, da te zakone da privremeno svojom uredbom izmjeni Vlada RH.
Ukoliko je izjava ravnateljice Gradske ljekarne objavljena u ovom članku ispravno interpretirana, onda je začuđujuće da niti ona ne poznaje organski zakon po kojem posluje ta zdravstvena ustanova.

Nisam ništa fulala u procjeni Medika i Belupo / Oktal i JGL/ u rezervi…
/ moje post na općenito/

Ljekarne se prodaju prema godišnjem prihodu.
Početna cijena trebala je biti 200 MIL a dalje , tko želi…..
/ zašto to Holding ne zna…/?

New Report

Close