Certifikat autentičnosti za 45 poljoprivrednih proizvođača

Autor: Poslovni dnevnik , 03. srpanj 2014. u 22:01
Dokaz kvalitete proizvoda/D. Spehar/PIXSELL

Prošle godine, kad se Bjelovar uključio u projekt, bilo je 48 proizvođača, od kojih je 42 ove godine prošlo proces obnavljanja certifikata.

Certifikat "Proizvodi hrvatskog seljaka" za ovu godinu, koji je dokaz da su poljoprivredni proizvodi koje prodaju na tržnici isključivo proizvodi iz njihovih vrtova i s oranica, svečano je jučer uručen 45 poljoprivrednih proizvođača koji svoje proizvode prodaju na bjelovarskoj tržnici.

Certificiranje i recertificiranje je kontinuirani proces i očekujemo da ćemo u proljeće iduće godine imati nova certificirana obiteljska poljoprivredna gospodarstva, rekla je pročelnica bjelovarskoga Upravnog odbora za gospodarstvo Sonja Novak.

Potrošači
Prošle godine, kad se Bjelovar uključio u projekt, bilo je 48 proizvođača, od kojih je 42 ove godine prošlo proces obnavljanja certifikata, a oznaku su dobila i tri nova obiteljska poljoprivredna gospodarstva. "Dodjela certifikata dokaz je da se pravi, domaći proizvod sve više cijeni među potrošačima. Posljedica je to našeg kontinuiranog ulaganja u razvoj poljoprivrede, gotovo pet milijuna kuna u godini u 30 programa", rekao je bjelovarski gradonačelnik Anton Korošec. Projekt "Proizvodi hrvatskog seljaka" provodi se od 2008. godine u 13 gradova, a gotovo 600 hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava nositelj je certifikata koje svake godine treba obnavljati.

Važnost certifikata
Ravnatelj Savjetodavne službe RH Hrvoje Horvat dodjelu certifikata smatra iznimno važnom jer jasno označen i kupcu prepoznatljiv proizvod dobiva prodajno mjesto. Ocijenio je da su hrvatski seljaci među onima koji proizvode najbolju i najzdraviju hranu u Europi. Uz kvalitetu koju imaju, važno je nastaviti sve aktivnosti da se proizvede što kvalitetnija hrana. "Uz stalno usavršavanje i udruživanje kako bi smanjili ulazne troškove, važno mjesto u budućnosti ima i ova inicijativa", rekao je Horvat. 

Komentirajte prvi

New Report

Close