Cerovac Pejnoviću: Pripazite da prodaja ne bi bila potpora

Autor: Marija Brnić , 23. travanj 2014. u 22:00
Mladen Cerovac (AZTN)/PIXSELL

Ako nema natječaja, DUUDI mora angažirati neovisnog procjenitelja koji će utvrditi tržišnu vrijednost nekretnine.

Plan upravljanja državnom imovinom za ovu godinu danas će konačno biti na dnevnom redu Vlade. U javnoj raspravi, završenoj prošloga tjedna, Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) pristigla su čak 32 prijedloga i komentara.

Interesom za efikasnije raspolaganje imovinom države predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović izuzetno je zadovoljan. Iako, naime, neće biti drastičnih promjena u planiranim aktivnostima, ocijenio je da je riječ o stručnim prijedlozima koji korigiraju i poboljšavaju neka rješenja. "Ostaje sve uglavnom kako je i zamišljeno", zaključuje Pejnović. To znači da su i dalje aktualni zadaci privatizacije svih poduzeća iz portfelja, osim onih koja su uvrštena na listu strateških tvrtki, da će 27 trgovačkih društava i pravnih osoba s liste morati dovesti u red troškove poslovanja, uključujući smanjenje broja zaposlenih za dva posto i smanjenja plaća menadžerima za šest posto. Intenzivirat će prodaja, iznajmljivanje ili drugi oblici stavljanja u funkciju nekretnina, provesti revizija postojećih slučajeva, a na teren bi se trebalo izlaziti i s poreznicima. P

rovest će se otkup stanova, od čega se planira prihod od 24 milijuna eura, kao i otkup poslovnih prostora.Ipak, u odnosu na nacrt, plan od 138 stranica pojačan je s novih 19, a u DUUDI-ju posebno važnim drže doprinos koji je u poboljšanju dokumenta dala Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Skrenula im je pozornost na davanje većeg značaja riziku da neke od mjera raspolaganja imovinom budu smatrane državnom potporom. AZTN-ovci, čiji sektor za državne potpore upravo prelazi u resor Ministarstva financija, upozorili su na nužnost poštovanja kriterija iz Komunikacije Komisije o elementima državne potpore pri prodaji zemljišta i zgrada tijela javne vlasti, prema kojima se prijenos nekretnine poduzetniku ne smatra potporom ako je prodaje po tržišnoj cijeni.

To znači da će, ne obavlja li se prodaja javnim natječajem, DUUDI morati najprije angažirati najmanje jednog neovisnog procjenitelja koji će utvrditi tržištnu vrijednost nekretnine, koja će biti minimalna kupovna cijena koju će se moći ugovoriti.AZTN je predložio i dopunu plana u dijelu kojim se predviđa restrukturiranje javnih i državnih poduzeća. Predlaže usklađivanje kriterija i metodologije u tim postupcima s pravilima o državnim potporama, uz napomenu da je u Bruxellesu u tijeku proces "modernizacije" tih pravila te da će do kraja lipnja biti usvojena nova pravila u sanaciji i restrukturiranju. AZTN je savjetovao da se pri restrukturiranju javnih poduzeća koristi i načelo tržišnog investirora ili tržišnog kreditora. To znači sljedeće: ako bi se iz proračuna poduprlo restrukturiranje pod istim uvjetima koje bi koristio privatni investitor ili kreditor, tako odobrena sredstva ne bi se smatrala potporom.

Preuzeli ih 26

Vojne nekretnine u razvojne projekte, ali ne prodajom 

Više pažnje dobiva u 2014. rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s gradovima i županijama, čijih je zahtjeva za korištenje zemljišta u DUUDI-ju 2699, kao i aktiviranje vojnih nekretnina u razvojne projekte, i to ne prodajom, već pravom građenja, najmom ili davanjem na korištenje. Od MORH-a je DUUDI u 2014. preuzeo 26 nekretnina, a zbog loših iskustava traži i poboljšanje načina primopredaje te evidencije i dokumentacije tih nekretnina, pa će zahtijevati i više novca iz proračuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close