Čermak već preprodaje OMV- ove crpke?

Autor: Marko Biočina/VLM, Saša Paparella (VLM) , 04. srpanj 2013. u 12:02
Kupnjom OMV-a Ivan Čermak po treći put se vratio u domaći naftni biznis. Hoće li i po treći put prodati?/PIXSELL

Izvori iz naftne industrije tvrde da su pregovori Čermaka s ruskim Gazpromnjeftom daleko odmakli.

Svega šest mjeseci nakon što je od austrijskog OMV-a kupio njihove 63 benzinske crpke u Hrvatskoj, vlasnik Crodux grupe Ivan Čermak navodno već sprema njihovu preprodaju.

 

100milijuna

eura tvrtka umirovljenog generala Ivana Čermaka platila je za OMV-ovu hrvatsku podružnicu prije godinu dana

Kako smo neslužbeno saznali iz dva neovisna, ali u naftni biznis dobro upućena izvora, Crodux je s Gazpromnjeftom – tvrtkom- kćeri Gazproma, koji je u vlasništvu ruske države- potpisao ugovor o povjerljivosti, što je preduvjet za dubinsko snimanje i kasniju eventualnu kupnju tog lanca crpki. U prilog istinitosti te informacije ide i činjenica da se Gazprom lani natjecao za kupnju tvrtke OMV Hrvatska te, unatoč ulozi favorita, izgubio od Čermaka."U toj priči nema nikakve istine, zbilja mi nije jasno tko i zašto širi takve tračeve. Pa tek smo preuzeli te crpke od OMV-a! Sada nabavljamo robu, stižu nam tankeri s naftom i za jesen spremamo rebranding", energično nam je opovrnuo nagađanju o ekspresnoj preprodaji Ivan Čermak.

 

63benzinske

postaje trenutno na teritoriju Hrvatske ima Čermak, a uskoro ih planira preurediti pod nazivom Crodux derivati

Nekadašnji logističar HV-a je za crpke OMV-u, skupa sa skladištima na Janafovu terminalu u Omišlju i preuzimanjem postojećih ugovora o opskrbi, navodno platio nešto manje 100 milijuna eura, i to uglavnom kreditu dobivenom od PBZ-a. Sukladno ugovoru tada sklopljenom s Austrijancima, tom lancu crpki mora promijeniti ime, a kao novi naziv spominje se Crodux derivati, kako je nakon kupnje Čermak preimenovana tvrtka OMV Hrvatska.Pokažu li se glasine o prodaji tih crpki ipak točnima, moguća je još jedna kombinacija, a ta je da Čermak Rusima prodaje samo dio tog lanca, koji inače drži 13 posto udjela u domaćoj maloprodaji naftnih derivata. Gazprom je većinski vlasnik Naftne industrije Srbije (NIS), gdje uz lanac crpki ima i rafinerije u Pančevu i Novome Sadu. Preko NIS-a Gazprom je lani, paralelno s neuspjehom u Hrvatskoj, kupio 28 crpki bosanske podružnice OMV-a, koju su Austrijanci također odlučili prodati.

Već ove godine Rusi najavljuju prva bušenja s ciljem istraživanja nalazišta nafte i plina u Republici Srpskoj. Komentar o navodnoj Čermakovoj prodaji donedavna OMV- ovih crpki Gazpromu bezuspješno smo pokušali dobiti i u sjedištu Gazproma, kao i kod njihovog predstavnika u Hrvatskoj. Krajem prošle godine u Zagrebu je registrirana tvrtka Gazprom Neft Balkan, a za koju radi i Boris Medvjedev, bivši zamjenik ruskog Veleposlanika u Zagrebu. U lanjskom intervjuu za Poslovni dnevnik, Medvjedev je rekao da Gazprom ima namjeru širiti svoj biznis. "Nakon što je kupio NIS, Gazpromnjeft ima namjeru širiti biznis u cijeloj regiji, pa tako i u Hrvatskoj", kazao nam je tada Medvjedev. Doduše, moguće je i da Rusi ni su zainteresirani za kupnju cijelog OMV-ovog lanca. Zbog specifičnog zemljopisnog oblika Hrvatska je, u logističkom smislu, vrlo komplicirano maloprodajno tržište naftnih derivata.

 

13posto

domaće maloprodaje naftnih derivata drži Čermakova tvrtka

Područje Zagreba i središnje Hrvatske regija je gdje otpada gotovo polovica ukupne potrošnje, dok Slavonija i Dalmacija faktički funkcioniraju kao mala zasebna tržišta, koja zahtijevaju posebnu skladišnu i distribucijsku infrastrukturu. Za Gazpromnjeft koji ima rafinerije u Srbiji svakako bi najzanimljivije mogle biti postaje u Slavoniji, koje bi tvrtka mogla relativno jednostavno i povoljno opskrbljivati. Ipak, OMV je inzistirao na prodaji cijele mreže u komadu, pa je ruska ponuda bila nešto niža od Čermakove. Ipak, moguće je da bi Gazpromnjeft samo za postaje u Slavoniji bio spreman platiti i određenu premiju na cijenu koju je Čermak platio. Hrvatski poduzetnik na taj bi način mogao otplatiti dio kredita, te se koncentrirati na poslovanje u zagrebačkoj regiji i tako dugoročno smanjiti i logističke troškove. Dakako, dok se posao ne zaključi to su sve spekulacije, ali poslovni rezon iza njih postoji.  

Povijest

Desetljeće preuzimanja i prodaje

Preuzimanjem OMV- ovih crpki Ivan Čermak je zapravo ponovno otkupio ono što je Austrijancima prepustio prije desetak godina, kad im je prodao svoju tadašnju tvrtku Crodux. Tada im je Crodux prodao sa skladištem, šest benzinskih crpki i još desetak lokacija za gradnju novih, a Austrijanci su u međuvremenu razvili snažnu mrežu sa ukupno 63 crpke. Novac koji je tada dobio Čermak je uložio u podizanje novog lanca pod nazivom Tifon, koji je pak 2007. godine prodao mađarskom MOL-u. Nakon toga je 2008. ponovno počeo poslovati pod nazivom Crodux, pa tako danas postoje tvrtke Crodux, Crodux gradnja, Crodux energetika, Crodux derivati te, trenutno najuspješniji član grupe, Crodux plin koji je lani imao 135 zaposlenih i 337 milijuna kuna prihoda.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ja sam pročitao da je on demantirao prodaju

Glavni deal maker u Hrvatskoj je ex-instalater Vailant boilera i ex-logisticar HV?! Impresivno.

New Report

Close