Čemu plaćati skupe sudske troškove kad se možemo sami dogovoriti?

Autor: Nikolina Buljan / VLM , 13. prosinac 2012. u 18:00
Svaki slučaj pokušavam riješiti mirenjem/Marko Lukunić/PIXSELL

U SAD-u više od 80 posto sporova između kompanija rješava se mirenjem, dok je u Hrvatsku taj način rješavanja problem tek na začetku.

Proces mirenja (medijacije) odavno je zaživio u svijetu, no čini se kako je našu zemlju zaobišao jer se prema zadnjim podacima u Hrvatskoj samo tri posto sporova rješava mirenjem dok je to u Sjedinjenim Američkim Državama praksa u više od 80 posto slučajeva. Glavnu ulogu u procesu mirenja ima medijator koji predstavlja treću, neutralnu stranu u pregovorima. On pokušava izmiriti suprostavljene stranke i naći zajedničko rješenje koje će pogodovati i jednoj i drugoj strani u sporu. Njegova uloga nije da predlaže rješenja, već da samo "smiruje strasti" i razumno vlada situacijom. O provođenju prakse mirenja razgovarali smo s Davidom H. Burtom, korporativnim  pravnikom tvrtke DuPont koja već dugi niz godina veoma uspješno primjenjuje medijacijsku poslovnu politiku. Burt je u srijedu u Zagrebu gostovao na  dvodnevnoj radionici pod nazivom "Mediate, Don't Litigate", organiziranoj u suradnji Hrvatske udruge za mirenje i Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham),  uz pokroviteljstvo Američke ambasade.

Tko su medijatori u Americi i kako ih u DuPontu izabirete?
Najčešće pristajem na medijatora kojeg odabere suprotna strana. Naravno, provjerim tko je čovjek kojeg su predložili, ali mi je u načelu drago da suprostavljena strana ima povjerenja u nekog medijatora. Često se dogodi da suprostavljene stranke ne mogu normalno komunicirati i postići zajednički dogovor, bilo da se radi o skrbništvu nad djecom ili poslovnom sporu vrijednom 100 milijuna dolara.  Takve stranke mogu provesti godine sporeći se po sudovima, ali mogu i angažirati medijatora koji je neovisna strana u cijelom procesu i služi na dobrobit svima. Cijeli proces mirenja najčešće se odvija bez pompe, u mirnom okruženju. Posao medijatora jest da razgovara prvo odvojeno s obje strane i uvidi koji je minimum sporazuma na koji će obje strane pristati.

Zašto se uopće odlučujete za procese mirenja?
Ispričat ću vam malu priču. Dva su kuhara dobila zadatak da na brzinu spreme jelo za predsjednika. Kako su imali malo vremena, jedan je odlučio da će napraviti umak za jelo, a drugi će u međuvremenu napraviti kolač. Odmah se pojavio problem: imali su samo jednu naranču, a ona je obojici trebala. Kako se nisu mogli dogovoriti kome je ona više potrebna, kao odrasli i razumni ljudi odlučili su da će svaki dobiti polovinu naranče. Ono što je pogreška ta dva kuhara jest to što ni jedan od njih nije pitao onog drugog: "Što će tebi naranča?"  Isto tako u poslu postoje suprostavljene strane koje nisu ni svjesne da bi zajedničkim razmišljanjem mogli doći do povoljnog rješenja iako se ono u tom trenutku čini kao nemoguće. Proces mirenja je isplativiji, kraće traje i donosi cijeli niz drugih benefita.

Koji su drugi benefiti ako nije sve u novcu?
Ljepota mirenja je u tome da ste izbjegli buduće odlaske na sud, a ujedno ste u cijeloj toj napetoj situaciji postigli to da imate na kraju odličan odnos s kompanijom s kojom ste se na početku sporili. Mirenje omogućava pokazivanje pregovaračkih sposobnosti i pokazuje koliko je vaš managament spreman reagirati u riskantnim situacijama.

Hoće li medijator suprostavljenim stranama predložiti rješenje spora?
Medijator ima ima tu razumnost da smiri strasti. U pravilu ne bi trebao predlagati rješenja, no u praksi se događa da ni nakon dugotrajnog procesa mirenja, stranke ne postignu zajednički dogovor. Tada mogu pitati medijatora da im on predloži neko rješenje. Medijatori su često vrlo iskusni odvjetnici ili umirovljeni suci. Sjećam se da smo jednom imali takav slučaj. Nakon dugotrajnog procesa mirenja nismo došli do konačnog rješenja. Medijator je predložio svoje, a mi smo kao i druga strana na kraju pristali jer smo znali da ne može ništa više iz tog slučaja izvući. Inače, definicija odličnih pregovora jest da obje suprotstavljene stranke nakon dogovora odlaze kući sretne, a s druge strane, definicija dobrih pregovora jest da obje suprotstavljene stranke nakon dogovora odlaze kući jednako nesretne.

Svodi li se mirenje onda na 'win/win' situaciju, ili opet pobjeđuje onaj koji bolje pregovara?
Ne, ne može biti 'win/win' situacija, pregovara se da bi se pronašlo najbolje moguće rješenje za sve. Evo primjera. DuPont je imao problem s energetskom tvrtkom. Imali smo postrojenje koje je izgubilo energetsko napajanje u jednom danu. To je bila pogreška energetske kompanije koja nam je i ugrađivala sustav. Naš gubitak je bio velik jer je sustav bio takav da proizvodnja zabilježi strašne gubitke )u vrijednosti od 10 do 15 milijuna dolara) ako padne sustav napajanja. Naravno, tužili smo energetsku kompaniju. Na taj način smo možda mogli dobiti natrag svojih 10 milijuna dolara, ali smo ušli u proces mirenja. Unutar mirenja dogovorili smo s energetskom kompanijom da svaki mjesec imamo sastanke kako bi zajednički nadzirali moguće nastajanje problema. Na kraju krajeva, to je sve ono čemu smo se mi nadali na početku procesa.

Brzo rješenje

Nekoliko sati umjesto nekoliko godina

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Kenneth Merten na radionici je poručio da je "USAID još 2003. godine pomogao hrvatskom pravosudnom sustavu uvesti mirenje koje može poboljšati učinkovitost pravosudnog sustava i imati pozitivan učinak na gospodarsku klimu." Predsjednik Hrvatske udruge za mirenje, Srđan Šimac je napomenuo: "Najveći broj mirenja dovršava se već na prvom sastanku: upravo smo imali spor star 18 godina riješen u samo šest sati, a najnoviji primjer je rješavanje spora starog osam godina u samo 2,5 sata."

Poruka Hrvatskoj

Vaši sudovi su spori, nađite alternativu

Manje od posla svote cjelokupnih prihoda DuPonta, tvrdi David H. Burt, jedan od njihovih odvjetnika, dolazi iz SAD-a. Od one druge polovice, pola otpada na zemlje u razvoju tržišta. "Sukladno tome, podrazumijeva se da se određeni dio sporova odvija i u tim zemljama pa i u Hrvatskoj. No vaši su sudovi spori, a administracija velika. Da bi privukle investitore zemlje u razvoju trebaju naći nove modele rješavanja sporova. Sudski sporovi ponekad nisu dobri ni zato što javnost sazna za njih, a ponekad tvrtke jednostavno žele zadržati spor između sebe.  No tu filozofiju ponekad ne možete objasniti odvjetničkim kućama jer je njihov jedini zadatak donijeti klijentu pobjedu.

Komentirajte prvi

New Report

Close