CEIZ indeks na tragu neznatno bržeg kvartalnog rasta

Autor: Jadranka Dozan , 19. ožujak 2019. u 22:00
Razina CEIZ-a niža nego lanjskog siječnja/FOTOLIA

EIZ-ov indikator poslovnog ciklusa za siječanj nagovještava da bi BDP u prvom kvartalu mogao porasti 2,4 posto.

Ekonomska aktivnost u Hrvatskoj početkom ove godine neznatno je ojačala u odnosu na zadnje tromjesečje prošle, koje je bilo obilježeno usporavanjem.

Zaključak je to analitičara Ekonomskog instituta Zagreb kojim su popratili objavu rasta vrijednosti "svog" CEIZ indeksa poslovnog ciklusa. No, dok je u odnosu na prosinac taj složeni indikator zabilježio rast za 0,12, a u odnosu na prosjek zadnjeg kvartala 2018. za 0,10 indeksnih bodova, njegova je razina niža nego u siječnju  2018. pa u EIZ-u zaključuju i da je "jačanje ekonomske aktivnosti na početku 2019. ipak vrlo ograničenog karaktera". 

Na temelju kretanja CEIZ-a, kažu, proizlazi da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u prvom kvartalu mogla iznositi 2,4 posto, što je tek 0,1 postotni bod više od zabilježene u zadnjem lanjskom tromjesečju (2,3%) te 0,2 boda ispod stope rasta BDP-a na razini cijele  2018. Iznoseći tu prognozu ipak su se ogradili ističući da za potvrdu dinamike kvartalnog rasta treba pričekati objave CEIZ-a za veljaču i ožujak. Kako bilo, više je objava DZS-a s prvim podacima za 2019. bilo na tragu njegova (blagog) povećanja.

To svakako vrijedi za nastavak solidna rasta maloprodaje kao okosnice potrošnje kućanstava.  Siječanjski promet trgovine na malo realno je na godišnjoj razini porastao 4,3%, nemalo zahvaljujući poboljšanjima na tržištu rada i porastu raspoloživog dohotka kućanstava podržanog i poreznim izmjenama. Industrija je, pak, na početku ove godine prekinula šestomjesečni niz negativnih godišnjih stopa iz druge polovice prošle (u kojoj je u cjelini ostvaren pad).

Obujam siječanjske proizvodnje bio je 4,7% veći nego lani. U robnoj razmjeni, koju je lani obilježilo usporavanje, znatno izraženije na strani hrvatskog izvoza, preliminarni podaci državnih statističara za siječanj pokazuju manji raskorak u tempu rasta. Vrijednost robnog izvoza u kunama veća je četiri, a uvoza za 5,5 posto u odnosu na lanjski prvi mjesec. Prvi podaci za 2019. o građevinskim radovima tek se očekuju, ali rast vrijednosti radova koje proizlaze iz lani i u siječnju 2019. izdanih dozvola djeluje ohrabrujuće.

Komentirajte prvi

New Report

Close