Vozni park HGK vrijedan je 2 milijuna kuna

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 28. ožujak 2014. u 11:42
Bivši šef HGK Nadan Vidošević (Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Čišćenje Komore je nužno, slijede otpuštanja, kaže Burilović.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u posjedu ima tvrtku Meranija u Rijeci s temeljnim kapitalom od pet milijuna kuna, za koju se ne zna čime se bavi.

Poznato je samo da je direktor društva Darko Frank iz Komore, a predsjednica NO-a Zdenka Peternel. Kako se pisalo, preko nje je HGK u vlasništvu držao već godinama zatvoreni hotel Panorama na Preluku između Opatije i Rijeke, gdje se je odavno trebao početi graditi hotelsko-edukativni centar. Samo je to jedna od nedovršenih investicija koje se navode u nalazima clean starta Komore, što ga je na Skupštini HGK predstavila v.d. predsjednica Sabina Škrtić. Komora je u Karlovačkoj županiji počela dvije investicije – Razvojni centar u Karlovcu i sličan objekt u Otočcu, za koje svrha nije jasna, niti su bila uvedena u središnjici u Zagrebu. Vozni park HGK vrijedan je dva milijuna kuna. Među autima su tri mercedesa koja stoje u garaži i koja su prema navodima u HGK namijenjena delegacijama. HGK još ima potraživanje od Komercijalne banke u stečaju vrijedno 16,4 milijuna kuna…

Zbog takvih činjenica, iz kojih je vidljivo da je upravljanje imovinom i financijama bilo loše kad je na čelu HGK bio Nadan Vidošević, jasno je da je pred tom institucijom velika reforma, koju je i najavio novi predsjednik Komore Luka Burilović.  "Upoznat sam s teškoćama u gospodarstvu i zato ću bit vođen interesima članica. Clean start pokazuje da je reforma Komore nužna, a ona će uključiti i smanjenje broja zaposlenika u HGK", rekao je Burilović. Veliku pripremu za novi početak već je napravila v.d. predjednica Sabina Škrtić, koja je na Skupštini i razriješena dužnosti, ne samo kroz detaljnu analizu stanja nego i prijedloge o tome kako bi HGK trebao izgledati. Škrtić smatra da treba promijeniti izvore prihoda, da ih tek 30 posto bude od članstva, a ostalo iz vlastitih aktivnosti. Smatra da bi se mogao uvesti koncept privremenog zapošljavanja prilikom nekih projekata te novi sustav napredovanja. 

Darovi Nadanu

Umjetnine teške 20 mil. kn 

Umjetnine su procijenjene na 18,1 milijun kuna, ali nakon detaljnijeg pregleda pretpostavke su da će vrijednost biti veća od 20 milijuna kuna. Jer postoji još nepopisanih kiparskih radova, plemenitih metala…, među kojima je velik dio imovine dobiven na poklon. Ukupno za 2000 predmeta je utvrđeno da nisu uknjižena i nemaju oznaku, ili jesu uknjižena, ali ih nema. Komora je prije nekoliko godina kupila zemljište u zagrebačkom Stenjevcu, na kojem se trebao graditi stambeni objekt, no ni to nije realizirano. Utvrđeno je da ima i četiri prazna stana na Novoj cesti u Zagrebu sa 60 parkirnih mjesta.

Komentari (1)
Pogledajte sve

slijede otpuštanja???jedini je problem što će ti dobiti plaće,otpremnine i sve ostalo jer je iz proračuna,sve po zakonu ,a oni mnogi koji se ne plaćaju iz proračuna ne mogu plaće i ostalo naplatiti ni u ludilu,tu zakoni ne vrijede

New Report

Close